03.03.2015

Топ-10: найдорожча їжа у світі

Десять найдорожчих у світі делікатесів. Якщо ви коли-небудь куштували щось із цього переліку, розкажіть нам, яке воно на смак.

Найдорожчі  у світі пряності ‒ шафран

Шафран ‒ це найароматичніша приправа, найстійкіший барвник та універсальні ліки. Раніше на Сході шафран називали «червоним золотом». Шафран ‒ це висушений пилок квіток крокусу. Щоб отримати кілограм цієї спеції, потрібно вручну обробити кілька сотень тисяч крокусів, що щойно розпустилися.

Найдорожчий у світі горіх ‒ макадамія

Його вартість у двічі перевищує вартість горіха кеш’ю, а попит на світовому ринку в десятки разів вищий. За своєю поживною цінністю, смаковими якостями та калорійністю макадамія ‒ рекордсмен серед горіхів. У ста грамах продукту міститься близько 700 кілокалорій. У горіхах мало вуглеводів, але багато жирів, вони здатні виводити холестерин з організму та славляться великим вмістом калію, міді, вітамінів групи В.

Найдорожча у світі ікра ‒ ікра білуги-альбіноса

Вона має легкий горіховий присмак. Сто грамів ікри, упакованої в скромну баночку з чистого золота, обійдуться покупцеві приблизно в 2000 доларів. Оскільки білуга-альбінос викидає ікру в 100-річному віці, ціна на цей делікатес  тільки зростатиме.

Найдорожчий у світі гриб ‒ білий трюфель

Не можна встановити якусь точну ціну за кілограм цього продукту, адже майже кожен великий гриб продається з аукціону. Чим більший гриб, тим вища його ціна. Найбільший у світі білий трюфель, знайдений 10 років тому в Італії, досягав 2,5 кг.

Найдорожча у світі картопля ‒ «La Bonnotte»

Мабуть, ви здивувалися, дізнавшись, що картопля теж може бути ексклюзивною і досить дорогою їжею. Але це так, оскільки мова йде про французький сорт картоплі La Bonnotte. Її можна купити за ціною 500 євро за кілограм. Кулінари стверджують, що страви з цього сорту картоплі мають дуже ніжний і м’який смак.

Найдорожче у світі м’ясо ‒ мармурова яловичина

Це ‒ найпопулярніший у всьому світі м’ясний делікатес. Мармуровим називається м’ясо з певною структурою. У м’язових тканинах м’яса має бути багато тонких прошарків жиру, саме вони роблять смак м’яса соковитим та ніжним, а також надають особливого «мармурового» забарвлення. Чим більше в м’ясі таких прошарків, тим більша «мармуровість» м’яса, а отже й ціна.

Найдорожчий у світі десерт ‒ морозиво з 25 сортів какао

Вершкове морозиво на 25 сортах какао, прикрашене збитими вершками, шматочками їстівного золота, а також маленькою шоколадкою «La Madeline au Truffle» від «Knipschildt Chocolatier», подається в келиху, прикрашеному золотою облямівкою і алмазами, із золотою ложечкою, також обробленою алмазами. Порція такої дивовижі коштує 25 тисяч доларів.

Найдорожча у світі кава ‒ «Kopi Luwak»

Її роблять із перетравлених мусангою (маленька тваринка) кавових зерен, які вийшли з кишечнику у вигляді фекалій. Коштує це «добро» 320-400 доларів за кілограм. Родом кава з Індонезії ‒ вона росте на островах Ява, Суматра та Сулавесі. Місцеві жителі старанно збирають кавові зерна, що пройшли «обробку», з них і готується найдорожчий в світі напій.

Найдорожче у світі шампанське ‒ «Perrier Jouet Belle»

Воно виготовляється з особливого винограду, який збирають тільки з двох маленьких ділянок виноградника у містечку Cotes des Blancs. Створюється вино тільки в роки найкращого врожаю винограду. Кожна пляшка коштує близько тисячі євро.

Найдорожчий у світі шоколад ‒ «Chocopologie by Knipschildt»

Його ціна ‒ близько 2600 доларів за фунт (453 грами). Це темний шоколад, який не призначений для тривалого зберігання. Для того, щоб кондитерські вироби довше не псувалися використовують дешевші інгредієнти, але це неприпустимо для «шоколаду від кутюр».

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.