Сім причин не пити Кока-Колу
31 січня 1893 року підприємець Аза Гріггс Кендлер зареєстрував товарний знак «Coca-Cola». З того часу і до наших днів рецепт оригінального напою зазнав суттєвих змін. Перша Кока-Кола, винайдена фармацевтом Джоном Пембертон в 1886 році і продавалася в аптеках як ліки від морфінізму, неврастенії, депресії і проблем з травленням.
Складався напій з цукрового сиропу, листя коки (кокаїнового куща) і містив кофеїн горіха коли (ось звідки назва!). До кінця XIX століття було виявлено, що кокаїн – зовсім не безневинний стимулятор і в 1903 році його зі складу напою виключили.
У наш час точна формула Кока-Коли – комерційна таємниця. Її знають усього 10 людей у світі – усі працівники компанії, що випускає напій. Відомо лише, що вона складається з газованої води, паленого цукру, фосфорної кислоти, кофеїну, олій лимона та апельсина, кориці, мускатного горіха, цвіту гіркого апельсина, коріандру і лайму.
Будучи одним з найдорожчих брендів у світі (четверте місце у світі за останньою оцінкою Forbes), Кока-Кола не раз піддавалася критиці. Тож чим небезпечна Кока-Кола, розглянемо на прикладі щохвилинного впливу випитої банки Кока-Коли на організм середньостатистичної людини.
1. У перші 10 хвилин з випитим напоєм в організм надходить 10 чайних ложок цукру.
Звісно, якби вам довелося з’їсти стільки цукру в натуральному вигляді, вас би знудило на третій ложці. У Кока-Колі ж цю надмірну солодкість маскує фосфорна кислота.
Японські вчені з університету Хіросакі (Hirosaki University Graduate School of Health Sciences) довели, що фосфорна кислота дозволяє цукру краще засвоїтися та сприяє виведенню з організму кальцію. У результаті при вживанні великої кількості таких напоїв розвиваються захворювання нирок і остеопороз.
2. Через 20 хвилин вміст цукру в крові збільшується, що призводить до викиду інсуліну.
Печінка реагує на це шляхом перетворення цукру в жир. За даними численних досліджень, головний винуватець сучасної епідемії ожиріння – саме солодка газована вода. Вчені під керівництвом Джорджа Брея (George Bray), професора з Пеннінгтонского біомедичного дослідницького центру (США), з’ясували, що щоденне вживання літра солодкої газованої води підвищує ризик розвитку метаболічного синдрому (порушення обміну речовин, при якому відкладається жир на животі), збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань та цукрового діабету.
3. Через 40 хвилин засвоєння кофеїну завершується, розширюються зіниці, підвищується артеріальний тиск.
Кока-кола містить від 95 до 160 мг кофеїну на літр. Огляд, проведений Василіс Ціміходімосом (VasilisTsimihodimos) і його колегами з Медичної школи університету Іоанніни (Греція), показує, що вживання такої великої кількості кофеїну через Кока-Колу може призвести до гіпокаліємії (зниження концентрації калію в крові). У легкій формі вона проявляється як слабкість, підвищена втомлюваність, біль у м’язах. У важкій формі цей стан може призвести до некрозу серцевого і скелетних м’язів. Крім того кофеїн, що міститься в Кока-Колі, викликає порушення сну.
4. Через 45 хвилин посилюється вироблення дофаміну, гормону, що стимулює у мозку центр задоволення.
За таким же принципом на мозок діє героїн. Саме через це Кока-Кола може викликати звикання. Ось чому любителям цього напою хочеться пити його знову і знову.
5. Через 1 годину фосфорна кислота зв’язує кальцій у кишечнику, посилюючи метаболізм.
Збільшується виділення кальцію з сечею. Вживання Кока-Коли пов’язане із втратою кальцію, і, як наслідок, розвитком остеопорозу. У дослідженні під керівництвом професора Кетрін Такер (Katherine Tucker) з університету Тафтса брали участь люди похилого віку – 1413 жінок і 1125 чоловіків. Виявилося, що вживання Кока-Коли (але не інших газованих напоїв) знижує міцність тазостегнових кісток у жінок. Автори пов’язують цей ефект з присутністю фосфорної кислоти.
6. Більш ніж через годину із сечею виводяться магній і цинк, натрій, електроліт і вода.
Ви стаєте дратівливим або, навпаки, млявим. Дослідження італійських та американських вчених під керівництвом П’єтро Мануеля Ферраро (Pietro Manuel Ferraro) довели, що у тих, хто пив більше однієї порції Кока-Коли на добу, на 23% зростав ризик утворення каменів у нирках, ніж у тих , хто споживав менше однієї порції на тиждень.
7. Не можна забувати і про вуглекислий газ.
Вуглекислий газ, який міститься у Кока-Колі, подразнює шлунково-кишковий тракт, а також викликає слабкість клапана, який знаходиться між стравоходом і шлунком. У результаті вміст шлунка потрапляє назад у стравохід, що викликає запалення і печію. Вуглекислий газ погано впливає на жовчний міхур і печінку.
І все ж не такий страшний чорт, як його малюють. Якщо у вас здорові нирки і вам подобається смак і підбадьорливий ефект Кока-Коли, вам не зашкодить одна баночка на тиждень. А щоб поповнити втрачений після прийому однієї баночки Кока-Коли кальцій, достатньо випити склянку кефіру або йогурту.