Ромова бабка

Не знаєте, що приготувати на вихідні до чаю? Бабка – чудовий варіант. Пухка, запашна і дуже ніжна. Спробуйте!

Інгредієнти для бабки

  • 100 г масла

  • по 50 г олії і маргарину

  • 3 яйця

  • 0,5 скл. цукру

  • дрібка солі

  • 1 ст. ложка рому або коньяку

  • 700–1000 г борошна

  • 40–50 г дріжджів

  • 1–1,5 скл. молока.

  • Для коньячного сиропу:
  • 4 ст. ложки цукру

  • 6 ст. ложок води

  • 2 ст. ложки коньяку.

  • Для цукрової помадки:
  • 250 г цукру

  • 150 мл води

  • 1/4 ч. ложки розчину лимонної кислоти.

Скуштуте також вологий шоколадний пиріг.

Як приготувати ромову бабку

  • Для опари: у теплому молоці (38 градусів) розчинити 1 ч. ложку цукру, сіль, додати дріжджі і добре розмішати до повного розчинення дріжджів. Поступово додати 1,5-2 скл. борошна і добре розмішати. Тісто має вийти за консистенцією, як на оладки.
  • Отриману опару поставити в тепле місце без протягів на 40-60 хв, поки опара піде і збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази. Опара буде готова, коли збільшиться в об’ємі в кілька разів, а потім почне опадати.
  • Масло і маргарин розтопити і охолодити. З’єднати разом масло, маргарин і олію. Яйця розбити, відокремивши, жовтки від білків (білки прибрати в холодильник – вони додаються в тісто останніми). Жовтки розтерти з цукром.
  • У готову опару ввести розтерті з цукром жовтки і добре перемішати тісто. Потім додати розтоплене масло і маргарин. Додати в тісто 1 ст. ложку коньяку. Тісто ще раз добре перемішати до однорідності.
  • В останню чергу додати збиті в піну білки, акуратно перемішати тісто. Поступово ввести просіяне борошно й замісити некруте тісто.
  • Тісто викласти на стіл і вимішувати руками 20 хв, поки стане м’яким і еластичним і буде легко відставати від рук. Перекласти у велику миску і поставити підходити в тепле місце на 1-1,5 год. Має збільшитися в об’ємі в кілька разів.
  • Відтак трохи помісити руками на столі, щоб вийшли бульбашки повітря. Скотити товстий джгут, розрізати на невеликі шматочки і зробити кульки.
  • Форми змастити маслом, укласти кульки, поставити в тепле місце, щоб тісто трохи піднялося. Форми потрібно заповнювати не більше, ніж на 1/3 висоти.
  • Коли тісто підніметься на 3/4 висоти, поставити формочки  в духовку, нагріту до 220-240 градусів і випікати 30-45 хв (включати тільки низ духовки). Готовність можна перевірити дерев’яною паличкою.
  • Готові бабки вийняти з духовки і залишити їх у формах на 2 год. Потім форму злегка струсити, акуратно витягнути бабки з форми і поставити їх широкою частиною на дерев’яну поверхню або чистий рушник. Витримати від 6 до 24 годин, залежно від розміру.
  • Потім проколоти кожну бабку дерев’яною паличкою до середини з вузького кінця і опустити в теплий сироп вузьким кінцем на 10-12 с. Поставити вузькою частиною вгору, щоб сироп проник в усі пори.
  • Вкрити цукровою помадою. Для цього опустити бабу вузьким кінцем в нагріту до 40-45 градусів помадку.
  • Для приготування коньячного сиропу у каструлю насипати цукор, влити воду, розмішати до розчинення цукру. Нагріти сироп на сильному вогні до кипіння, зняти піну. Готовий сироп охолодити до 40 ° C, додати 1 ст. ложку коньяку і перемішати.
  • Для приготування цукрової помади, потрібно зварити цукровий сироп, додати лимонну кислоту і швидко охолодити сироп. Потім збити дерев’яною лопаткою або міксером (збивати міксером, за допомогою насадок для тіста) до утворення білої маси. 
  • Готову помадку розім’яти лопаткою і підігріти до 40-45 градусів, весь час помішуючи, і додати трохи рому або коньяку.

Приготуйте також яблучний пиріг з корицею.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора