Ромова бабка
Не знаєте, що приготувати на вихідні до чаю? Бабка – чудовий варіант. Пухка, запашна і дуже ніжна. Спробуйте!
Інгредієнти для бабки
100 г масла
по 50 г олії і маргарину
3 яйця
0,5 скл. цукру
дрібка солі
1 ст. ложка рому або коньяку
700–1000 г борошна
40–50 г дріжджів
1–1,5 скл. молока.
- Для коньячного сиропу:
4 ст. ложки цукру
6 ст. ложок води
2 ст. ложки коньяку.
- Для цукрової помадки:
250 г цукру
150 мл води
1/4 ч. ложки розчину лимонної кислоти.
Скуштуте також вологий шоколадний пиріг.
Як приготувати ромову бабку
- Для опари: у теплому молоці (38 градусів) розчинити 1 ч. ложку цукру, сіль, додати дріжджі і добре розмішати до повного розчинення дріжджів. Поступово додати 1,5-2 скл. борошна і добре розмішати. Тісто має вийти за консистенцією, як на оладки.
- Отриману опару поставити в тепле місце без протягів на 40-60 хв, поки опара піде і збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази. Опара буде готова, коли збільшиться в об’ємі в кілька разів, а потім почне опадати.
- Масло і маргарин розтопити і охолодити. З’єднати разом масло, маргарин і олію. Яйця розбити, відокремивши, жовтки від білків (білки прибрати в холодильник – вони додаються в тісто останніми). Жовтки розтерти з цукром.
- У готову опару ввести розтерті з цукром жовтки і добре перемішати тісто. Потім додати розтоплене масло і маргарин. Додати в тісто 1 ст. ложку коньяку. Тісто ще раз добре перемішати до однорідності.
- В останню чергу додати збиті в піну білки, акуратно перемішати тісто. Поступово ввести просіяне борошно й замісити некруте тісто.
- Тісто викласти на стіл і вимішувати руками 20 хв, поки стане м’яким і еластичним і буде легко відставати від рук. Перекласти у велику миску і поставити підходити в тепле місце на 1-1,5 год. Має збільшитися в об’ємі в кілька разів.
- Відтак трохи помісити руками на столі, щоб вийшли бульбашки повітря. Скотити товстий джгут, розрізати на невеликі шматочки і зробити кульки.
- Форми змастити маслом, укласти кульки, поставити в тепле місце, щоб тісто трохи піднялося. Форми потрібно заповнювати не більше, ніж на 1/3 висоти.
- Коли тісто підніметься на 3/4 висоти, поставити формочки в духовку, нагріту до 220-240 градусів і випікати 30-45 хв (включати тільки низ духовки). Готовність можна перевірити дерев’яною паличкою.
- Готові бабки вийняти з духовки і залишити їх у формах на 2 год. Потім форму злегка струсити, акуратно витягнути бабки з форми і поставити їх широкою частиною на дерев’яну поверхню або чистий рушник. Витримати від 6 до 24 годин, залежно від розміру.
- Потім проколоти кожну бабку дерев’яною паличкою до середини з вузького кінця і опустити в теплий сироп вузьким кінцем на 10-12 с. Поставити вузькою частиною вгору, щоб сироп проник в усі пори.
- Вкрити цукровою помадою. Для цього опустити бабу вузьким кінцем в нагріту до 40-45 градусів помадку.
- Для приготування коньячного сиропу у каструлю насипати цукор, влити воду, розмішати до розчинення цукру. Нагріти сироп на сильному вогні до кипіння, зняти піну. Готовий сироп охолодити до 40 ° C, додати 1 ст. ложку коньяку і перемішати.
- Для приготування цукрової помади, потрібно зварити цукровий сироп, додати лимонну кислоту і швидко охолодити сироп. Потім збити дерев’яною лопаткою або міксером (збивати міксером, за допомогою насадок для тіста) до утворення білої маси.
- Готову помадку розім’яти лопаткою і підігріти до 40-45 градусів, весь час помішуючи, і додати трохи рому або коньяку.
Приготуйте також яблучний пиріг з корицею.