Правила вибору сковорідок за матеріалом, формою і призначенням
Одним із найбільш універсальних предметів посуду, безумовно, є сковорода. На сковороді можна смажити, тушкувати, пасерувати й навіть запікати. Безліч страв – від яєшні до святкового пирога – можна приготувати за допомогою сковороди! Однак, щоб ваша страва вийшла дійсно вдалою, оберіть правильну пательню. Яку? Ми вам підкажемо!
Різновиди сковорідок за призначенням
Вок, сотейник чи сковорода-гриль? Для млинців, м’яса чи паельї? На одній сковороді краще смажити стейки, на іншій – млинці, а третя взагалі нагадує гриль. У гарної господині має бути декілька сковорідок. Чому? Бо у кожної – своє призначення!
Класична – сковорідка з округлою чашею, рівним широким дном і довгою ручкою. 100% є на кухні кожної господині, де частіше за все використовується для приготування смажених страв на кшталт котлет, відбивних чи смаженої картоплі, а також для тушкування й обжарювання. Виготовляються із різних матеріалів і має різний діаметр.
Сковорода для млинців (млинниця) – пательня з пласким дном і низькими бортами. Має довгу ручку, як і класична. Підходить для смаження млинців, оладок і сирників. Діаметр від зовсім маленьких 15 см в діаметрі до великих 32 см. Зазвичай використовують млинниці 20-26 см.
Сковорода гриль – частіше квадратна або округла по формі сковорода з впізнаваним ребристим дном. Використовується для смаження методом «гриль» м’яса, стейків, ковбасок, розігрівання бургерів і бутербродів. Ребриста структура дна не потребує багато масла (можна взагалі обійтися без нього, або використовувати по мінімуму), а характерний малюнок «гриль» з підсмажених смужок надає продуктам особливого шарму барбекю. Страви на сковороді гриль виходять ароматними й корисними, соковиті зсередини зі смаженою скоринкою зовні.
Вок – впізнавана форма, де верхня частина сковороди значно ширша за нижню з високими бортами (~ 8 см) і пласким дном. Незамінна для тих, хто захоплюється азійською кухнею і полюбляє смажити страви у фритюрі. Стінки сковорідки вок швидко нагріваються, тому компоненти страви краще нарізати тонкими й пласкими, використовуючи соуси й різноманітні маринади.
Сотейник – поєднує в собі найкращі якості як сковорідки, так і каструлі. Високі прямі стінки і кришка запобігають швидкому випаровуванню рідини, тому в сотейниках часто готують напіврідки чи рідкі страви типу рагу, соусів, яєць пашот, жаркого чи навіть супів.
Жаровня – широка кругла чи овальна чаша з низькими стінками, рівним дном і двома невеликими ручками «вушками». Частіше за все виготовляється з чавуну, тому має більшу вагу. Чавун – жаростійкий матеріал, який витримує високі температури. Це дозволяє використовувати жаровню для запікання страв у духовці, на грилі чи мангалі, або смаження на плиті. М’ясні, рибні чи овочеві стави виходять соковитими зі смачною рум’яною скоринкою. Чому? Бо товсті стінки й дно чавуну рівномірно розподіляють і утримують температуру всередині жаровні, їжа не пригорає і зберігає всі свої смакові властивості.
Переваги й недоліки різних матеріалів
Окрім форми й призначення сковороди відрізняються ще й за матеріалами, з яких виготовлені. У кожного з них є свої переваги. Які? Давайте розбиратися.
Сковорідки з нержавіючої сталі мають красивий сріблястий колір, тяжчі за алюмінієві, але легші за чавунні. «Нержавійка» – довговічний сплав, стійкий до механічного впливу і корозії. Він поступається чавуну по теплопровідності, але все одно гарно прогрівається і добре тримає тепло. При нагріванні нержавіюча сталь не виділяє шкідливих речовин, але для того, щоб їжа добре прожарювалась і не пригорала, сталеві сковорідки прокалюють перед приготуванням, або покривають антипригарними матеріалами. Дуже смачною на сталевих сковорідках виходить смажена картопля, м’ясо та овочі.
Сковорода з алюмінію. Завдяки невисокій ціні така пательня дуже популярна. Вона відрізняється легкою вагою і відмінною теплопровідністю. Продукти на алюмінієвій сковороді рівномірно прогріваються і швидко готуються, а догляд – простий і легкий. Проте, варто зазначити, що алюміній поступається іншим матеріалам у довговічності, а остигає так само швидко, як і нагрівається. Зазвичай алюмінієві пательні покривають антипригарним покриттям. А щоб їжа не пригорала, готувати потрібно на невеликому вогні, часто перемішуючи продукти силіконовими, пластиковими та дерев’яними лопатками.
Сковороди з чавуну – довговічні сковорідки, які при правильному догляді можуть прослужити до 50 років. Чавун – тяжкий, але міцний матеріал. Довго нагріваючись, чавун так само довго зберігає тепло. Ця властивість дозволяє рівномірно готувати їжу, зберігаючи натуральні соки та аромати продуктів. Навіть після того, як зняти чавунний посуд з вогнища, він протягом тривалого часу зберігатиме високу температуру. Під час приготування чавунна сковорідка (жаровня) вбирає трохи жиру, утворюючи природній антипригарний шар, тому їжа, приготована в такому посуді, має красивий золотавий відтінок. А щоб пательня з чавуну прослужила вам довго, і їжа не пригорала, після кожного миття дно і стінки чавунної сковорідки потрібно «приправляти» – змазувати маслом і прогрівати на вогні.
Щодо антипригарного покриття сковорідок, то на сьогодні найбільш популярним і екологічно чистим вважається кераміка. Склад із натуральних матеріалів на мінеральній основі абсолютно безпечний для здоров‘я. Керамічне покриття не вступає в контакт з кислотами й не вбирає сторонніх запахів. Кераміка збільшує товщину корпусу, завдяки чому підвищується теплоємність сковороди, і додає поверхні ідеальну гладкість, а це значить, що готувати на сковороді з керамічним покриттям можна з меншою кількістю олії. Проте майте на увазі, що керамічне покриття боїться перепаду температур, тому розігрітій сковорідці потрібно дати охолонути перед миттям.
Сучасне сковорідки вражають різноманіттям кольорів, а отже, нарешті, ви можете підібрати посуд, який буде ідеально пасувати вашій кухні, доповнюючи її й прикрашаючи!