Поїсти і померти: що замовляли американські в’язні у день страти
У США в «місцях не надто віддалених» останню трапезу в основному готують на тюремній кухні. Але якщо передсмертне бажання того, хто за мить опиниться на електричному стільці, надто витіювате – замовляють у ресторані. Ліміт – 50 доларів. Хтось замовляє лобстерів, а хтось склянку води. Алкоголь перед походом у інший світ заборонений, цигарки – також, але часом курцям таки ідуть на поступки. Американський фотограф Джеймс Рейнолдс дослідив відомості тюремних архівів та відтворив останні обіди, які замовляли смертники перед стратою.
Лео Джонс, страчений за вбивство поліцейського. Штат Флорида, 1998 р.
Джон Уейн Гейсі, страчений за згвалтування і вбивство. Штат Іллінойс, 1994 р.
Томас Трешон Айві, страчений за вбивство. Штат Південна Кароліна, 2006 р.
Льюїс Гілберт, страчений за вбивство. Штат Оклахома, 2003 р.
Гарі Марк Гібмор, страчений за грабіж і вбивство. Штат Юта, 1977 р.
Луіс Джонс-молодший, страчений за викрадення людини, згвалтування і вбивство. Штат Індіана, 2003 р.
Джекі Беррон Вілсон, страчений за згвалтування, вбивство. Штат Техас, 2006 р.
Едді Лі Мейс, страчений за грабіж, вбивство. Нью-Йорк, 1963 р.
Джеймс Хадсон, страчений за вбивство. Штат Вірджинія, 2004 р.
Віктор Фегер, страчений за вбивство. Штат Айова, 1963 р.
Американські психологи стведжують, що, судячи з того, які саме продукти замовляли смертники, аби поласувати востаннє в житті, можна скласти характеристику злочинця, зрозуміти, чи визнав він свою вину і пішов на смерть з покаянням, чи залишився переконаним убивцею. Ми ж, дивлячись на ці фото, можемо здогадуватися про одне: чи було їм в останні хвилини смачно.