Квас бездріжджовий
У стародавніх рукописах є інформація, що квас посилює чоловічу потенцію. Особливий квас давали молодим чоловікам у день весілля для того, щоб вони давали здорове потомство.
Інгредієнти для бездріжджового квасу
300 г хліба (житнього або пшеничного, або суміші)
1,5 л води
1–5 ст. ложки цукру з чубком.
Приготуйте також ягідний квас.
Як приготувати бездріжджовий квас
- Взяти кілька шматків хліба, сушити хліб не треба, накришити його у 1,5-літрову банку, де буде квас, щоб дно банки було заповнене на 5–7 см. Насипати цукор, залити теплою водою по плічка і накрити скляною кришкою або марлею (не поліетиленовою – дихати не буде).
- Залишити для бродіння в теплому місці. Швидкість залежатиме від температури повітря. Через 1–3 дні (визначити готовність на смак) цей квас можна використовувати, але перший зазвичай не так смачний, тому його краще використати для маринування м’яса, курки або риби.
- Із першого квасу залишити гущу завтовшки 5 см і додати шматок хліба і цукру, залити водою і знову поставити у тепле місце. Квас зазвичай готовий уже через день.
- Оновлювати такий квас можна постійно: випили, доклали до гущі хліба і цукру, залили водою – і через день буде нова порція.
- Цю закваску (гущу) можна зберігати в холодильнику. Аби надати квасу кольору, хліб можна запекти у духовці до коричневого. У квас можна додати кілька немитих родзинок.
Спробуйте також хлібний квас.