28.02.2015

Кухар церемонії Оскар – Вольфганг Пак

Король оскарівських бенкетів ‒ саме так називають австрійського шеф-кухаря Вольфганга Пака. Він відомий у всьому світі, зокрема тим, що вже більше десяти років готує розкішні бенкети для гостей та учасників церемонії Оскар. І хоч у цьому році кухарю виповниться вже 66, не схоже, щоб він збирався покидати кар’єру.

Та життя пана Вольфганга не завжди виблискувало статуетками Оскар. Він народився у післявоєнній Австрії у далекому 1949 році. Маму, вагітну Вольфгангом, покинув чоловік й деякий час вона виховувала сина сама. Згодом одружилась, її другий чоловік Йозеф Пак усиновив хлопчика. Від мами Вольфганг Пак успадкував любов до кулінарії. Вона працювала кондитером й інколи бавила родину своїми фірмовими стравами. Зараз шеф-кухар зізнається, що й досі не може забути смаку маминого королівського омлету, схожого одночасно на млинці й суфле, який вона подавала з молоком і компотом у вихідні.

338700464

У 14 років Вольфганг поїхав до Франції вивчати кулінарне мистецтво. Після навчання Пак працював у кількох ресторанах Провансу та Парижу. Згодом вирішив підкорювати Америку. Спочатку він працював у місті Індіанаполіс, потім переїхав до Лос-Анджелесу, де став співвласником і шеф-кухарем ресторану Mа Maison. Саме у цьому закладі почав розкриватися справжній талант Пака й тут він винайшов багато своїх знаменитих рецептів, що згодом були опубліковані у його першій кулінарній книзі.

23b742b5c0de06dbab823930ad61581c

Широка популярність прийшла до Пака після публікації першої книги рецептів, у якій він розповідав про адаптацію французької кухні до американських умов. Знаменитістю у світі кулінарії Пак став після відкриття власного ресторану Spago у 1982 році, де подавали фірмову піцу з копченим лососем та ікрою за власним рецептом шеф-кухаря. Рецепт тіста для піци від Пака став легендарним, основними складниками є борошно, дріжджі, мед, оливкова олія та сіль.

Шеф-кухар вважає, що «готувати смачно» не означає «готувати складно». Він майстерно поєднує у своїх рецептах елементи з різних кухонь світу, компонує простоту з вишуканістю й аристократизмом, тож не боїться поекспериментувати й зготувати піцу з чорними трюфелями.

меню-1

На сьогодні Вольфганг Пак заробляє більше 16 мільйонів доларів на рік і входить у сотню найбагатших людей світу, згідно рейтингу «Forbes». Більше 200 днів на рік шеф-кухар проводить за межами дому: наводить лад у своїх понад 80 закладах харчування, бере участь у найрізноманітніших кулінарних шоу і, звичайно ж, готує для авторів оскароносних фільмів. До речі, Вольфганг Пак й сам знявся у декількох стрічках, у одній з яких зіграв самого себе. А ще саме він є автором відомого у багатьох країнах кулінарного шоу «Пекельна кухня». Девіз шефа: живи, люби, їж.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.