Є страви, які просто створені, аби рятувати нас, коли часу обмаль, а хочеться чогось і смачного, і корисного. Саме такими є котлети з тунця — вони готуються буквально за лічені хвилини, пахнуть апетитно й виглядають так, ніби ви замовили їх у модному кафе! Ароматні трави, нотка лайма, хрустка золотава скоринка й неймовірно ніжна серединка — все це робить рибні котлети улюбленою закускою навіть тих, хто зазвичай не фанат риби. А головне — вони універсальні! Подавайте котлети з тунця з картопляним пюре або свіжим салатом, завертайте у піту з йогуртовим соусом — і от вам швидка вечеря. Навіть на фуршеті вони будуть доречними: маленькі, зручні, ідеальні!
Інгредієнти для котлет:
2 банки тунця по 340 г (у воді), добре відціджених
2 ст. л. дрібно нарізаної шніт-цибулі
4 г свіжої кінзи, посіченої
130 г відвареного й розім’ятого батату
2 ст. л. тапіокового крохмалю (або картопляного)
1 ст. л. дрібно нарізаного халапеньйо (за бажанням)
1 ч. л. морської солі
½ ч. л. часникового порошку
½ ч. л. цибулевого порошку
1 ч. л. цедри лайма
2 ст. л. оливкової олії для смаження
Інгредієнти для соусу:
1 невеликий стиглий авокадо
4 г кінзи, дрібно нарізаної
110 г несолодкого кокосового йогурту
1 ст. л. свіжовичавленого соку лайма
1 зубчик часнику, подрібнений
½ ч. л. морської солі
Спосіб приготування:
- У великій мисці з’єднайте тунець, шніт-цибулю, кінзу, пюре з батату й крохмаль. Додайте халапеньйо, морську сіль, часниковий і цибулевий порошок, цедру лайма. Добре перемішайте руками або ложкою — маса має стати однорідною, трішки липкою.
- Сформуйте з маси 9 однакових котлет діаметром ~5 см. Розігрійте сковороду з оливковою олією на середньому вогні. Обсмажуйте котлети по 3 хвилини з кожного боку — до рум’яної скоринки. Готуйте в кілька заходів, якщо потрібно.
- Змішайте всі інгредієнти для соусу у блендері або просто розімніть виделкою — консистенція має бути ніжною й кремовою.
Подача — святкова чи повсякденна
Подавайте котлети гарячими, поливши їх кремом із авокадо та лайма. Додайте до тарілки свіжу зелень, трохи пластівців морської солі, часточку лайма — дрібниця, яка створює ресторанний вигляд! Ідеально смакують із салатом, овочами-гриль чи навіть просто у піті чи лаваші.
Лайфхак від кухаря
Котлети можна приготувати наперед і зберігати у холодильнику до 2 днів. Розігрійте їх на сухій пательні — і вони знову стануть хрумкими зовні й соковитими всередині.