Борщ чернігівський на грушках

Звичний борщ може засмакувати по-новому, якщо його приготувати з сушеними грушами. Неодмінно скуштуйте!

Інгредієнти для борщу

  • 100 г сушених груш

  • 2–3 буряка

  • 5–7 картоплин

  • 3 ст. ложки пшона

  • по 2 великі цибулини та морквини

  • по 200 г капусти і ріпи (або селери)

  • 1 скл. квасолі (замочити заздалегідь)

  • по 1 корінцю пастернаку та петрушки

  • 1 ст. ложка томатної пасти (або 1 скл. квашених помідорів)

  • 1 ст. ложка оцту (можна замінити лимонним соком)

  • спеції

  • 150 мл олії.

  • На бажання 150 г сала з часником.

Про 16 фактів про український борщ читайте ТУТ.

Як приготувати борщ на грушках

  • Грушки промити, залити 2л води, довести до кипіння і варити до готовності, щоб стали, вибрати їх шумівкою, у відвар всипати замочену промиту квасолю, варити до готовності.
  • Пшоно добре промити, залити 1/2 л води і зварити рідку кашу.
  • Цибулю дрібно порізати кубиками, решту овочів натерти. Підсмажити до золотистого кольору цибульку, потім додати моркву, селеру, петрушку, пастернак, протушкувати до м’якості, додати буряк і оцет, тушкувати під кришкою, поки буряк не зм’якне.
  • Якщо рідини буде замало, додавати по ложці. Додати томатну пасту, трошки води і ще протушкувати.
  • Коли квасоля звариться, додати до неї картоплю, нарізану кубиками. Коли закипить, додати нашатковану капусту. Коли картопля звариться, додати тушковані буряки та пшоно, залишити мліти на плиті 30–40 хв.
  • Борщ пісний, але, на бажання, можна до нього додати сметани або сала з часником: шматочок сала дрібно порізати, додати дрібно порізаний або витиснутий через часникодавку часник та потовкти ступкою до однорідної маси, покласти на сковорідку, додати відвару з борщу, дати розтанути, вилити усе назад в каструлю з борщем.

Скуштуйте також справжній гуцульський борщ.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора