Як визначають найкращі ресторани світу?

Рейтинговий список 50 найкращих ресторанів світу (World’s 50 Best Restaurant) щорічно публікує авторитетне британське видання Restaurant. Список складають на основі опитування шеф-кухарів, рестораторів та ресторанних критиків з усього світу. Як правило, усі топ-ресторани належать до закладів «високої кухні». Рейтинг складають починаючи з 2002 року й сьогодні він вважається справжнім гастрономічним «Оскаром».

П’ять десятків найкращих ресторанів визначає понад 900 експертів зі всього світу. Існує 26 регіонів, за кожним з яких закріплена окрема група, яка налічує 36 членів (разом з головою) з числа ресторанних критиків, шеф-кухарів, рестораторів та фахівців ресторанного господарства. Кожен з членів журі має 7 голосів, три з яких обов’язково треба віддати за ресторани з інших регіонів. Ще одним незмінним правилом формування рейтингу є обов’язкова щорічна заміна 10 членів з кожного регіону. Регіональні голови приймають рішення про розподіл країн відповідно до стану розвитку ресторанної справи.

Результати голосування публікуються в Інтернеті одразу ж після їх оголошення у Лондоні, що відбувається щорічно у квітні. До цього моменту результати є суворо конфіденційними. Важливо, що члени журі не мають права голосувати за ресторан, до якого мають хоч якийсь стосунок. Кожен подає власний список із семи ресторанів від найкращого до найгіршого.

Попри суворі заходи, що повинні сприяти об’єктивності рейтингу, кожного року топ-50 викликає бурю емоцій та незадоволення. Зокрема, часто лунають звинувачення, що рейтинг намагається дискредитувати «Червоний гід Мішлен», що вже понад 100 років оцінює ресторани за 3-зірковою системою.

За 12 років оголошення рейтингу пальма першості найчастіше діставалась іспанському ресторану El Bulli у Каталонії (2002, 2006-2009) та данському Noma у Копенгагені (2010-2012). Згідно з топ-50, саме Noma вважається нині найкращим рестораном у світі.

Найкращі ресторани у 2002-2014 роках:

  • 2002 ‒ El Bulli (Іспанія, Каталонія)
  • 2003 ‒ The French Laundry (США, Каліфорнія)
  • 2004 ‒ The French Laundry (США, Каліфорнія)
  • 2005 ‒ The Fat Duck (Англія, Беркшир)
  • 2006 ‒ El Bulli (Іспанія, Каталонія)
  • 2007 ‒ El Bulli (Іспанія, Каталонія)
  • 2008 ‒ El Bulli (Іспанія, Каталонія)
  • 2009 ‒ El Bulli (Іспанія, Каталонія)
  • 2010 ‒ Noma (Данія, Копенгаген)
  • 2011 ‒ Noma (Данія, Копенгаген)
  • 2012 ‒ Noma (Данія, Копенгаген)
  • 2013 ‒ El Celler de Can Roca (Іспанія, Каталонія)
  • 2014 ‒ Noma (Данія, Копенгаген)

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора