Волинські вергуни – рецепт справжньої домашньої випічки

Волинські вергуни – то така файна і проста домашня випічка, шо пам’ятається з дитинства. На Волині їх називають «круть-верть», бо смужки тіста файно перекручують і смажать у великій кількості гарячої олії, аби були золотаві та хрумкі.
Ці тістечка трохи нагадують верети, але кожна газдиня на Волині має свої секрети, як зробити їх особливо смачними.
Що нам потрібно підготувати для волинських вергунів?
Інгредієнти:
борошно – 2 склянки;
яйця курячі – 2 штуки;
олія соняшникова – 2,5 ст.л.;
цукор – 50 грам;
цукрова пудра – для посипання.
Всі інгредієнти придбали, тож давайте готувати!
Спосіб приготування
- Яйця добре розтираємо з цукром, поки не стане біла піна, як кажуть кухарі – «аби яйця файно взялися». Потім поступово вливаємо олійку і замішуємо.
- Потім поступово вливаємо олійку і замішуємо.
- Борошно додаємо невеличкими порціями, замішуючи круте і еластичне тісто. Справжні волинські господині ще можуть додати трошки горілочки чи ароматного ваніліну – так вергуни виходять особливо запашними і пухкими
Далі формуємо смужки і крутимо вергуни:
- Розкачуємо тісто тоненько – 3-3,5 мм.
- Нарізаємо на смужечки шириною 3-4 см і завдовжки до 10 см.
- По центру кожної смужки робимо розріз, крізь який протягуємо край тіста, аби вийшла красива форма з перекрутами. Саме через це вергуни називають «круть-верть».
Смаження вергунів у великій кількості олії
Розігріваємо багато олії, кидаємо вергуни та смажимо 2-3 хвилини з обох боків до золотисто-рум’яного кольору. Готові тістечка витягуємо на серветку, аби стекла зайва олія.
Як подають волинські вергуни?
Гарячі вергуни щедро притрушуємо цукровою пудрою, щоб аж хмарка була, і подаємо з чаєм чи молоком. Ідеально смакують зі свіжим варенням або медом.
Спробуйте цей рецепт вдома – і ви відчуєте, ніби гостюєте у справжній волинській хаті!