Уха класична
Смачна, прозора, навариста, така запашна, що аж у голові паморочиться… Певно, нема серед нас таких, кому справжня ароматна уха не до смаку.
Інгредієнти для ухи
1 кг риби
4 картоплини
1–2 цибулини в лушпинні
1 корінь петрушки
1 морквина
2–3 лаврові листки
5–7 горошин чорного перцю
1–2 ст. ложки масла або жиру (якщо риба не жирна)
70 г горілки
сіль, зелень цибулі, часнику, петрушки, кропу.
Як приготувати класичну уху
- Закип’ятити воду (приблизно 2,5 л), покласти туди нарізану кубиками картоплю.
- Цибулю покласти, не очищаючи лушпиння, а тільки помити і зрізати корінці.
- Корінь петрушки і моркву почистити і дрібно порізати (можна не різати, а покласти цілими, але в такому випадку їх потім потрібно викинути). Варити 10 хв.
- Рибу почистити від луски, кишок і зябер, за потреби порізати.
- Покласти в бульйон рибу, лаврові листочки, перець, посолити і варити 15 хв.
- Влити горілку. Це не тільки поліпшить смак юшки, а ще й відіб’є болотяний запах, характерний для деяких риб.
- Дістати з багаття головешку, добре оббити все зайве і опустити чистий край в юшку на хвилинку. Це додасть усі аромат димку.
- З готової юшки забрати цибулю, горошини перцю та лавровий лист, заправити маслом чи жиром.
- Розлити юшку по тарілках і посипати зеленню.