Ресторан «Tavernetta» – п’ятий шедевр Савелія Лібкіна
На TripAdvisor, найбільшому у світі сайті про подорожі, де туристи залишають свої відгуки, ресторан «Tavernetta» займає лідерську позицію серед закладів Одеси.
Савелій Лібкін, власник таких відомих ресторанних брендів як «Компот», «Дача», «Стейкхауз. М’ясо та вино», «Пан-Піца», відкрив у Одесі новий ресторан «Tavernetta» із провінційною італійською кухнею, пристосувавши іноземні шедеври до місцевих продуктів. Цього разу – селянська Італія із південних українських харчів.
У головному меню ресторану – страви, приготовані за італійською рецептурою зі свіжих місцевих продуктів. З Італії доставляють лише оливкову олію, анчоуси, сири та муку з твердих сортів пшениці, а вже з цих продуктів на місці виготовляють різноманітні пасти.
Свіжоприготована паста (паста фреска) – головна «фішка» «Tavernetta». Спагеті, строццапреті, фузіллі, корзетті (фірмова паста ресторану у вигляді монет) кахарі рестоану виготовляють вручну. І все це робиться просто на очах у відвідувачів – на широкому мармуровому столі, що стоїть при вході у заклад.
Аби гості не плуталися в італійських назвах, меню ресторану ілюстроване картинками, на яких зображені усі різновиди пасти, що подають у «Tavernetta».
У меню ресторану традиційні домашні італійські страви: флорентійський салат з овочами, анчоусами та черствим хлібом «Панцанелла», закуска з П’ємонта «Вітелло тоннато», тосканський суп з овочами, ковбасками та грінками «Ріболліта». А ще у ресторації печуть італійський хліб – чіаббату та фокаччу.
В алкогольній карті – італійські та українські сухі вина, біле та червоне домашні вина, граппа, лімончелло. Є й охолоджуючі напої власного виробництва – «Лімоната» і «Оранжина», їх подають у літрових пляшках.
З 9:00 до 11:00 в Tavernetta можна поснідати по-італійськи. Враннішнім відвідувачам запопонують паніні з курячим м’ясом, салямі з руколою, овочами на грілі чи телятиною та тунцем, а також вишукані італійські десерти.
Ресторан поділений на декілька секторів: велика літня тераса з відкритою кухнею, основний зал і дещо менше приміщення – між залом для гостей та робочим простором ресторану. Окрім декількох столів, у залі стоять прозорі холодильники з домашнім вином, великий стіл із холодними закусками, кавомашина та інше кухонне приладдя.
Інтер’єр в італійському дусі доповнюють полиці із кухонним реманентом. Качалки, міксери, дуршляки можна придбати в сувенірній крамниці. Окрім цього, в ресторані продають італійські продукти – оливкову олію, муку, в’ялені томати, а у металевих банках із фірмовим візерунком – суміш чаїв з Емілії – Романії, морська сіль з Калабрії, суміш духмяних трав із Лігурії.
Усім відвідувачам, які замовили пасту в Tavernetta, пов’язують одноразові фартухи: чоловікам – із краваткою, жінкам – із намистом.
Як і в інших закладах Лібкіна, тут діє правило: якщо відвідувачу не посмакувала страва, її в рахунок не включають!