Osteria Francescana – найкращий ресторан Італії
Цей заклад знаходиться у місті Модена в Італії й, без сумніву, заслуговує найкращих оцінок, на які не скупляться відвідувачі та ресторанні експерти. Osteria Francescana входить до п’ятірки найкращих ресторанів світу за версією World’s 50 Best Restaurant та є володарем трьох мішленівських зірок. Заклад також визнано найкращим рестораном Італії. Попри значну популярність, у Osteria Francescana всього 36 столиків, кожен з яких розписаний на кілька місяців вперед.
Очевидно, що таку популярність заклад заслужив завдяки шеф-кухареві, що чаклує на кухні ресторану. Це ‒ Масімо Ботура, відомий італійський ресторатор. Інколи він дає у ресторані майстер-класи для інших кухарів, які з’їжджаються зі всього світу, аби отримати урок від метра італійської кухні.
Екстер’єр ресторану дуже непоказний: заклад розташовується на невеличкій вуличці у центрі міста, поблизу соборної площі. На те, що це культовий заклад Італії вказує лиш скромний напис «Osteria Francescana».
Інтер’єр закладу також не відзначається особливою розкішшю, проте відвідувачі називають його дуже вишуканим. На білих стінах можна роздивитися фото відомих людей, що побували у закладі. Круглі столи прикрашають білі скатертини та букети квітів. Поки гості чекають замовлення, для них приносять старовинні срібні прибори та тацю, якій понад 150 років, із чотирма видами хліба, який печуть у закладі.
Шеф-кухар Масімо Ботура славиться експериментами у приготуванні та подачі страв, тому аби зробити замовлення, варто проконсультуватися у офіціанта. Це ж стосується і вибору вин. У Osteria Francescana вам точно знадобиться допомога сомельє, адже винна карта складається із 1300 позицій. До кожної страви у меню є своєрідна інструкція, яка детально пояснює, як потрібно цю страву споживати та яке вино ідеально доповнить вашу вечерю.
Коронною стравою шеф-кухаря та, відповідно, закладу є авторський салат «Цезар». При його приготуванні замість традиційної гірчиці та яєчного жовтка використовується яйце, яке підвішують у повітрі на декілька тижнів, доки воно за запахом буде нагадувати трюфелі. Цей інгредієнт натирають у салат.
Також серед шедеврів шефа ‒ зварене на пару яйце без шкарлупи з чорною ікрою, лангуст запечений у яєчному жовтку, фуа-гра з обсмаженим мигдалем та бальзамічним оцтом. Доповнює страви пармезан чотирьох видів.
Середній чек на одну людину в Osteria Francescana складає близько 150 євро.