08.04.2015

Грецький великодній хліб

У Греції на Великдень печуть несолодку паску видовженої форми разом із крашанками – два в одному.

Інгредієнти

  • 5 жовтків

  • 5 варених яєць

  • 500 г борошна

  • 3 ст. ложки цукру

  • щіпка меленого анісу

  • ​​2 ст. ложки рослинної олії

  • 7 г сухих дріжджів

  • 1 ст. ложка кунжутного насіння

  • 1 склянка молока

  • 125 г вершкового масла

  • щіпка солі

  • 5 великодніх яєць

  • 100 г лимонних цукатів

  • 1 лимон

Приготування

  • Розвести дріжджі в теплому молоці. Додати 1 ч. ложку цукру і 2 ст. ложки борошна, перемішати, накрити серветкою і поставити в тепле місце на 30 хв.
  • Лимон вимити, обдати окропом, обсушити і зняти цедру. Нарізати її тонкою соломкою. Лимонні цукати нарізати маленькими кубиками.
  • Борошно просіяти. 4 жовтки розтерти з цукром, що залишився. Вершкове масло розтопити і охолодити до кімнатної температури. В опару, яка на той момент має підійти, додати жовтки з цукром, масло, сіль, лимонну цедру і мелений аніс, все ретельно перемішати. Поступово, розмішуючи, всипати решту борошна і замісити еластичне тісто. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна влити ще 50 мл молока.
  • Додати в тісто цукати, сформувати колобок і присипати борошном. Накрити рушником і поставити в тепле місце на 1,5-2 години. Коли тісто підніметься, обім’яти і залишити ще на 1,5 години.
  • Розділити тісто на 4 частини: три одного розміру і одну трохи більшу. З трьох частин скачати довгі тонкі джгути, приблизно 70 см у довжину. Викласти їх на пергамент і сплести в нетугу косу. Третю частину скачати в джгут такої ж довжини, як уся косичка. Покласти його зверху і трішки притиснути.
  • Обережно Перекласти хліб на змащене маслом деко. Намітити 5 «гнізд» для яєць, зробити їх досить глибокими. Нефарбовані варені яйця змастити олією і розкласти в «гнізда».
  • Поставити в тепло на 20 хв. Потім змастити поверхню хліба жовтком, змішаним з 1 ст. л. води, посипати кунжутом і випікати 40-45 хвилин при 180°С. З готового охолодженого хліба вийняти яйця (їх можна потім використати для салатів) і замінити на крашанки.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.