Як приготувати картопляні зрази: 15 рецептів

Як правильно приготувати картопляні зрази? Пропонуємо вам 15 смачних,  українських та литовських рецептів  картопляних зраз із різноманітними начинками.

Класичним варіантом начинки для цієї страви є фарш або подрібнене м’ясо. Хоча вони прекрасно поєднуються з іншими начинками: капустою, грибами, сиром, яйцем чи лівером. А ще зрази можуть бути не тільки картопляні, а й м’ясні чи з манки.

Подавати можна у вигляді окремої страви, гарніру чи як додатком до інших страв. Зрази можна вживати разом із сметаною чи іншим соусом, в гарячому чи холодному вигляді, всеодно буде смачно!

УКРАЇНСЬКІ варіанти рецепту зраз із картоплі читайте одразу після литовського варіанту.

1. Литовські зрази з вареним м’ясом

Ingredients

  • 5 середніх картоплин

  • 200 г. курячого філе

  • 100 г. яловичини

  • 1 куряче яйце

  • 1 ст. борошна

  • 1 цибулина

  • сіль, перець, спеції та зелень по смаку

Directions

  • Відварити помиту, неочищену картоплю. Після чого зняти шкірку та натерти на тертці. Додати яйце та трохи борошна з спеціями, ретельно замішати до однорідності.
  • Відварити м’ясо, порізати кубиками цибулю, потім пропустити все через м’ясорубку та додати спецій і перемішати.
  • З картопляного тіста зробити невеличкі кульки та помістити в середину начинку з фаршу, потім загорнути, зробивши овальну форму.
  • Розігріти сковорідку, налити трішки олії, почекати поки вона нагріється і викладати зрази, смажити на невеликому вогні з двох сторін.

2. Польські м’ясні зрази

Ingredients

  • 500 г. свинини

  • 1 цибулина

  • м’ясний бульйон

  • хліб

  • сіль і перець за смаком

  • 1 ст. л. вершкового масла

Directions

  • М’ясо порізати пластинами, відбивши кухонним молотком посипати спеціями, залишивши на кілька хвилин. Цибулю порізати кубиками, обсмажити і додати до неї перетертий хліб і масло, все акуратно вимішати.
  • Начинити м’ясо отриманою начинкою, міцно закрутити та перев’язати ниткою, щоб не розпались.
  • Викласти у глибоку ємність, заливаємо бульйоном, та тушкуємо приблизно годину, доливаючи бульйону.

Рекомендуємо ще рецепт картопляних зраз із лівером

3. Зрази з квашеними огірками

Ingredients

  • 1 кг. картоплі

  • 2 квашених огірки

  • 40 г. плавленого сиру

  • 15 г. вершкового масла

  • 1 ст. л. рослинної олії

  • кукурудзяне борошно (або звичайне грубого помелу) для панірування

  • сіль, перець, зелень за смаком.

Directions

  • Картоплю відварити разом зі шкіркою, після чого очистити і подрібнити за допомогою виделки чи м’ясорубки. Огірки порізати на маленькі шматочки і покласти на сито щоб витікла зайва рідина.
  • Плавлений сир покладіть до морозилки, коли затвердіє натріть на тертці, з’єднайте з огірками та зеленню, ретельно вимішайте отриману масу.
  • Сформуйте зрази, обваляйте в борошні. Смажте на середньому вогні до золотистої скоринки.

4. Зрази з гречкою

Ingredients

  • 500 г.свинини

  • 1 цибулина

  • 2 курячих яйця

  • 1 жовток

  • гречана каша

  • 1 ст. л. вершкового масла

  • зелень кропу петрушки, сіль і перець

  • панірувальні сухарі

Directions

  • Свинину з цибулею пропустити через м’ясорубку, додати 1 жовток та 2 курячих яйця. Все ретельно розмішати, додати спеції.
  • Відварити гречку з маслом, в кінці додати зелень, знову перемішати.
  • Виробити з м’ясної суміші невеличкі пляцки, начинити гречаною масою, загорнути і міцно закрити. Отримані зрази обваляти в панірувальних сухарях і смажити на середньому вогні.

Спробуйте ще приготувати зрази з сиром та зеленню

5. Зрази з грибами

Ingredients

  • 500 г. свіжих грибів

  • 11 картоплин

  • 2 цибулини

  • 4 ст. л. борошна

  • 3 ст. л. вершкового масла

  • 1 яйце

  • 3 зубчики часнику

  • сіль, перець, петрушка

  • борошно для панірування

Directions

  • Картоплю почистити та зварити, подрібнити та додати зелень, 1 жовток, борошно, спеції все добре розмішати до однорідності.
  • Цибулю дрібно порізати, обсмажити на маслі до золотистості. Додати гриби і ще смажити до готовності.додати часник і смажити ще 3 хвилини.
  • З готового тіста зробити овальну кульк, в яку помістити грибний фарш та загорнути. Обваляти в борошні та смажити до готовності.

6. Зрази з тушкованою капустою

Ingredients

  • 1 кілограм картоплі

  • 1 склянка борошна

  • 2 яйця

  • капуста

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • 2 столові ложки томатної пасти

  • сіль та перець

Directions

  • Картоплю очистити та відварити. Пропустити через м’ясорубку, змішати з борошном, спеціями та жовтками(попередньо відокремленими). Збити міксером до однорідності.
  • Дрібно подрібнити капусту, цибулю, моркву натерти на тертці.
  • Тушкувати овочі на сковорідці до м’ягкості, за потреби додаючи воду.За кілька хвилин до готовності додати спеції з томатною пастою, перемішати і зняти з вогню.
  • З картопляного тіста та начинки сформувати овальні зрази. Обсмажити до золотистої скоринки.

Можливо, вам сподобається рецепт зраз із печінковою начинкою

7. Картопляні зрази з м’ясним фаршем

Ingredients

  • 500 грамів фаршу (будь-якого)

  • 4 столові ложки борошна

  • 12 картоплин

  • 2 яйця

  • 2 цибулини

  • сіль і перець до смаку

Directions

  • Цибулю порізати та обсмажити до прозорого кольору, додати фарш з спеціями і тримати на вогні ще 20 хвилин.
  • Картоплю почистити та відварити, взбити в блендері додавши два яєчні жовтки та борошно з спеціями. Добрн перемішати.
  • З тіста та начинки сформувати зрази, обваляти в борошні і смажити на сковороді до золотистості.

8. М’ясні зрази з яйцем

Ingredients

  • 500 грамів будь-якого фаршу

  • 4 яйця

  • 2 цибулини

  • пучок петрушки

  • борошно

  • сіль та перець

Directions

  • Обсмажити цибулю та додати до фаршу, додати сіль та перець, перемішати.
  • Відварити курячі яйця, порізати кубиками і змішати з подрібненою петрушкою.
  • Сформувати невеликі коржі, в середину викласти яйця з зеленню, щільно закрити, та обсмажити на олій до рум’яної скоринки.

Спробуйте приготувати картопляно-рисові зрази з грибами

9. М’ясні зрази з грибами

Ingredients

  • 600 грамів будь-якого фаршу

  • 500 грамів свіжих грибів

  • 100 грамів хлібного м’якуша

  • 50 грамів молока

  • 3 столові ложки масла

  • 2 цибулини

  • пучок петрушки

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Directions

  • В молоці розмочити хліб(м’якуш), змішати з фаршем, додати сіль, перець, зелень та ретельно перемішати.
  • Цибулю дрібно порізати та обсмажити, туди ж вкинути гриби попередньо порізавши їх і смажити 20 хвилин, додати спеції.
  • З м’ясного тістаа сформувати пляцки, викласти по центру грибну начинку і щільно закрити. Зрази обваляти в борошні і смажити до готовності.

10. Картопляні зрази з яйцем

Ingredients

  • 12 картоплин

  • 6 яєць

  • пучок петрушки або кропу

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Directions

  • Картоплю почистити та відварити, пропустити через м’ясорубку та змішати з одним яйцем до однорідної маси.
  • Відварені яйця дрібно порізати, додати зелень, посолити, поперчити і вимішати. З тіста і яєчної начинки сформувати невеликі пляцки та обваляти в борошні.
  • Смажити до утворення золотистого кольору.

Рецепт картопляних зраз із фаршем

11. Зрази з капустою

Ingredients

  • 10 картоплин

  • 400 грамів квашеної капусти

  • 4 столові ложки борошна

  • яйце

  • сіль і перець

Directions

  • Картоплю помити а відварити зі шкіркою. Потім її очистити та пом’яти додавши жовток, спеції та борошно, ретельно вимішавши.
  • З картопляного тіста зробити невеликі зрази, в середину викласти квашену капусту, сформувати зрази та обваляти в борошні.
  • Смажити до золотистості..

12. Рибні зрази з яєчною начинкою

Ingredients

  • 500 грамів рибного філе

  • 100 грамів борошна

  • 100 грамів несвіжого білого хліба

  • 50 мілілітрів молока

  • 5 яєць

  • 4 столові ложки вершкового масла

  • 2 цибулини

  • сіль і перець

Directions

  • Через м’ясорубку пропустити філе риби та 2 цибулини.
  • До рибного фаршу додати замочений в молоці хліб(попередньо відтиснути), яйце, спеції та перемішати. Відварити яйця, що лишилися, подрібнити та змішати з маслом, сіллю та поперчити.
  • З рибного тіста робити невеликі зрази, в середину викласти начинку з яєць, загорнути і обваляти в борошні.
  • Смажити до утворення рум’яної скоринки.

Рецепт картопляних биточків

13. М’ясні зрази з сиром

Ingredients

  • 500 грамів курячого філе

  • 200 грамів твердого сиру

  • 2 цибулини

  • 2 яйця

  • 1 столова ложка майонезу

  • сіль, перець

  • борошно для панірування

Directions

  • Через м’ясорубку пропустити філе курки додати яйця, сіль та перець, перемішати.
  • Цибулю порізати та підсмажити, залиити для охолодження та змішати з натертим сиром та майонезом.
  • З курячого фаршу сформувати невеликі овальні коржі, викласти в середину сирну начинку, щільно загорнути, обваляти в борошні і підсмажити до золотистості.

14. Манні зрази

Ingredients

  • 500 грамів м’яса

  • 350 грамів манки

  • 100 грамів масла

  • 1 літр молока

  • 4 столові ложки борошна

  • 2 яйця

  • сіль, перець

  • сухарі для панірування

Directions

  • Відварене м’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю обсмажити та додати до фаршу. Перемішати додавши спецій.
  • Довести до кипіння молоко, додати сіль, масло і тонкою цівкою ввести манку, постійно помішуючи.
  • Дати охолонути манній каші, додати яйця, все перемішати.
  • Зробити з манного тіста середні пляцки, викласти начинку з м’яса і загорнути. Смажити до готовності.

Рецепт картопляних паличок із сиром

15. Зрази з печінкою

Ingredients

  • 300 грамів печінки

  • 500 грамів картоплі

  • 100 грамів борошна

  • 30 грамів масла

  • яйце

  • морквина

  • цибулина

  • сіль та перець

Directions

  • На сковороді обсмажити порізану цибулю та натерту моркву, потім вкинути порізану кубиками печінку та посолити, поперчити і тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин (стежте, щоб печінка не пересмажилась!). Отриману суміш остудити і пропустити через м’ясорубку.
  • Картоплю відварити(без шкірки), пом’яти, додати масло, яйце, сіль, перець і половину борошна, ретельно перемішати.
  • З картопляного тіста сформувати овальні зрази, покласти начинку з печінки і загорнути. Обваляти зрази в борошні і підсмажити до хрусткої скоринки.

Для більш ніжних та соковитіших зраз, додавайте в картоплю трішки теплого молока чи вершкового масла в кожен традиційний рецепт. Щоб вони не були тверді та не зіпсували смак, не додавайте багато борошна, тісто повинне бути трішки рідким. При формування зраз, мочіть руки в холодній воді, так тісто не буде липнути.

При смажені цих смаколиків, не варто накривати сковордку кришкою, інакше вони можуть розвалитись від надмірної вологи. Подавати краще всього з соусом, змішавши сметану з гірчицею та зеленню. Їх також можна запікати в мультиварці чи духовці, так ви зробите їх менш калорійними, адже не потрібно буде використовувати олію.

Готуйте зрази для рідних і друзі, та не забувайте ділитись рецептами в соціальних мережах. Смачного!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора