Як приготувати кутю: 9 різдвяних рецептів

Традиційно християни готують кутю з різних приводів, але насамперед вона все ж асоціюється з різдвяними святами. Єдиного рецепту куті немає. Як приготувати смачну готувати кутю, переповідають мами і бабусі. У куті може використовуватися як пшениця, так і ячмінь або рис. Традиційно додаються мак, горіхи, родзинки, мед, цукор, варення. Загалом приготувати кутю не так уже й складно. Та щоб вона була справді смачною, потрібно знати кілька секретів.


Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

12 рецептів пісних страв, які можна приготувати у Святвечір

1. Пшеницю для куті готують так: спочатку зерно товчуть у дерев’яній ступці, підливаючи по чайній ложці теплої води, щоб оболонка зерна повністю зруйнувалася. Потім ядра відокремлюють від полови, просіюють на вітрі і промивають. Або ж купують підготовлену для куті пшеницю в супермаркеті чи на базарі.

Варять кутю на воді з додаванням невеликої кількості солі (повірте, це суттєво впливає на покращення смаку). Якщо у звареній куті забагато рідини і слизу, її можна відкинути на сито промити холодною водою.

Якщо ж у вашому домі традиційно готують кутю не з пшениці, а з рису чи ячменю, то просто зваріть ці крупи як зазвичай, але не додавайте надто багато води – каша має вийти розсипчастою.

2. Мед для куті підходить будь-який – липовий, квітковий, гречаний – залежно від ваших уподобань. Саме смак меду задаватиме тон у куті. Однак слід пам’ятати, що розводити його можна водою не гарячішаю за 40 градусів, інакше усі корисні речовини у ньому руйнуються. Якщо ж мед вам чи комусь із ваших рідний протипоказаний через алергію, замініть його цукром.

3. Перш ніж додати до куті мак, його слід запарити крутим окропом, проварити на мінімальному вогні 5-6 хв. та залишити під кришкою до повного охолодження. Охолоджений запарений мак двічі пропустити через м’ясорубку або добре змолоти у блендері до побіління.

4. Родзинки для куті потрібно перебрати, добре вимити і ошпарити окропом. Можна залити промиті родзинки холодною водою на 20-30 хв., воду злити, а родзинки покласти в кутю.

5. Почищені ядра горіхів (для української куті найбільш традиційні волоські, однак можливі варіанти із мигдалем, кеш’ю або фундуком) найкраще подрібнювати ножем, щоб у куті вони не перетворилися на надто дрібну «кашу».

А тепер переходимо власне до рецептів різдвяної куті.

1. Кутя пшенична з медом (класична)

Ingredients

  • 1,5 склянки пшениці

  • 200 г меду

Directions

  • Чисті зерна пшениці залити холодною водою на 2-3 години, зварити до готовності, зцідити рідину.
  • Мед розвести теплою водою, залити ним зварену пшеницю.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Рецепт пісних голубців із гречкою та грибами на Святу вечерю

2. Кутя пшенична з варенням

Ingredients

  • 400 г пшениці

  • 1 склянка ягід або фруктів з варення

Directions

  • Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді до готовності, відкинути на друшляк, остудити і перемішати з ягодами або фруктами.
  • Якщо кутя вийшла надто густа, можна додати трохи теплої води з цукром або медом.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

13 перевірених рецептів голубців

3. Кутя пшенична з маком

Ingredients

  • 400 г пшениці

  • 1 склянка маку

  • 1/2 склянки цукру або меду

Directions

  • Пшеницю перебрати, промити, всипати в киплячу воду, довести до кипіння, відкинути на сито, облити холодною водою, покласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння, щільно закрити кришкою і поставити в духовку, щоб упріла до м’якості. 
  • Мак промити, обдати окропом, потовкти у ступці до побіління або змолоти у блендері, додати цукор або мед, змішати з охолодженою пшеницею.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Рецепт пісних вареників з маком

4. Кутя пшенична з маком та горіхами

Ingredients

  • 1 склянка пшениці

  • 100 г маку

  • 100 г очищених волоських горіхів

  • 2-3 ст. ложки меду

  • цукор

Directions

  • Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді до готовності. 
  • Мак розтерти до утворення молочка, додати мед і добре перемішати з пшеницею. 
  • В останню чергу додати подрібнені волоські горіхи.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

24 рецептів начинок для вареників

5. Кутя пшенична з медом, родзинками і горіхами

Ingredients

  • 200 г пшениці

  • 100 г родзинок

  • 100 г меду

  • 50 г очищених волоських горіхів

Directions

  • Пшеницю перебрати, промити і відварити у підсоленій воді, відкинути на сито, промити. 
  • Перекласти в миску, полити медом, розбавленим невеликою кількістю води, змішати з товченими волоськими горіхами та підготовленими родзинками
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

6 найкращих рецептів тіста на вареники

6. Кутя з пшениці з родзинками і курагою

Ingredients

  • 250 г підготовленої пшениці

  • 150 г родзинок без кісточок

  • 150 г кураги

  • 100 г меду

Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Directions

  • Зерна пшениці зварити до розм’якшення, але щоб вони залишалися цілими. 
  • Родзинки та курагу добре промити, залити холодною кип’яченою водою і дати набрякнути.
  • Злити воду, відкинути на сито, курагу подрібнити.
  • Усе з’єднати, додати мед і перемішати.

Рецепт класичних пампухів з маком

7. Кутя рисова з мигдалем і родзинками

Ingredients

  • 250 г рису

  • 100 г мигдалю

  • 100 г родзинок

  • кориця і цукор до смаку

  • цукрова пудра

Directions

  • Рис перебрати, промити, залити холодною водою, довести до кипіння, відкинути на друшляк і промити холодною водою.
  • Потім рис знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності. Воду злити, рис охолодити.
  • Ошпарений окропом мигдаль змолоти в блендері, додати цукор, розвести невеликою кількістю води і перемішати з рисом, потім покласти ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішати.
  • Викласти у велику тарілку і посипати цукровою пудрою.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Рецепт пісного плову з грибами

8. Кутя з рису із сухофруктами та цукатами

Ingredients

  • 200 г рису

  • 200 г сухофруктів

  • 200 г цукатів

  • 100 г волоських або інших горіхів

  • 1 склянка цукру

Directions

  • Рис відварити у невеликій кількості води, відкинути на сито і облити холодною кип’яченою водою.
  • Сухофрукти залити водою, довести до кипіння, перемішати з цукром, відцідити і перемішати з рисом.
  • Викласти в глибоку миску, покласти цукати, полити сиропом, у якому варилися сухофрукти.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Рецепт пісного салату з квасолі й буряка

9. Кутя ячмінна (перлова) з родзинками, медом та корицею

Ingredients

  • 1 склянка перловки

  • 1 склянка родзинок

  • 1 ч. ложка кориці

  • 100 г меду

Directions

  • Перловку перебрати, промити, зварити у великій кількості води до готовності, відкинути на сито й остудити.
  • Додати мед (якщо густий, розбавити теплою водою), корицю, промиті й ошпарені окропом родзинки і перемішати.
Як приготувати кутю. 9 різдвяних рецептів

Рецепт пісного кучерявця з повидлом

Смачної вам куті та веселих різдвяних свят! Христос Народився!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора