Пельмені поза стандартом: 7 варіантів начинок та 5 пельменних страв

Пельмені – проста і водночас геніальна їжа. Здавалося б, нічого особливого, лише тісто і фарш, але який надзвичайний смак. Це одна з небагатьох страв, яка постійно лишається в «тренді». За весь час існування пельменів, тисячі разів вдосконалювалася рецептура тіста, і, крім класичної начинки з фаршу, господині поступово почали експериментувати з іншими складниками.

Нині не є дивиною пельмені зі шпинатом, бринзою, печінкою, картоплею, тощо. Але найцікавіше в тому, що їх стали використовувати навіть у якості основних інгредієнтів у приготуванні страв


Пельмені у історичному ракурсі

нестандартні пельмені

Швидко наліпити гору пельменів – можливо 

Достеменно не відомо, де і коли з’явилися пельмені, однак практично кожен народ намагається приписати авторські права щодо них собі. Щоправда, переважна частина дослідників сходиться на думці, що батьківщиною пельменів є Китай. Дехто з них також стверджує, що Китай запозичив цю страву в Середній Азії.

Від чого ж походить, власне, назва пельменів? Від фіно-угорських мов, де «пель» означає вухо, а «нянь» – хліб. І дійсно, шматочок м’яса, загорнутий у тісто, справді нагадує вушну раковину людини. Так, «пель-нянь» з часом став «пельменем».

Готуємо ідеальне тісто для пельменів

Напевно, кожній господині знайомі ці неприємні моменти, коли в каструлі окремо плавало тісто від пельменя, окремо – начинка. Здавалося б, стільки сил було вкладено, щоб виліпити гарні та вдалі вироби, а тут така прикрість.

Ідеальне тісто – головне у пельменях, адже, яку б вишукану начинку ви у них не поклали б, з невдалим тістом вся робота буде марною. Пропонуємо рецепт перевіреного, найбільш вдалого рецепту тіста для пельменів. Воно виходить м’яким, пружним і піддатливим.

Інгредієнти для тіста на пельмені: 6 скл. пшеничного борошна, 2 яйця, 1 ч. ложка солі, 1,5 скл. води.

Як приготувати. 2 склянки борошна заварити пів склянкою окропу. Потім замісити з усіма іншими інгредієнтами тісто. Загорнути в харчову плівку і дати відпочити при кімнатній температурі.

нестандартні пельменіТакож візьміть на замітку 6 найкращих рецептів приготування тіста на вареники

7 варіантів начинок для пельменів

Пропонуємо цікаві та найбільш вдалі варіанти начинок для пельменів. Обирайте собі до смаку і готуйте свою улюблену стару страву з новим смаком.

1. Пельмені з грибами, яйцем і цибулею

Інгредієнти: 10 яєць, 300 г сушених грибів або шампіньйонів, 4 цибулини, лавровий лист, сіль, перць, вершкове масло.

Як приготувати. Якщо гриби сухі, залити їх окропом і лишити на ніч. Дрібно порізати. Яйця зварити, охолодити. Цибулю підсмажити кілька хвилин на розпеченій сковорідці, додати спеції. Додати гриби і смажити до готовності цибулі, охолодити. Яйця порізати дрібно і змішати з грибним фаршем. Бажано ці пельмені ліпити руками, щоб можна було побільше вкласти начинки.

нестандартні пельменіЦікаво дізнатися, з чим їдять пельмені?

2. Пельмені з гречаною кашею і печінкою

 Інгредієнти: 300 г яловичої печінки, ½ скл. гречки, 1 цибулина, 1 ч. ложка солі, 4 ст. ложки олії, перець, сметана для заправки.

Як приготувати. Печінку помити, очистити від плівки, порізати на дрібні шматочки. Цибулю почистити, порізати кубиками. Обсмажити цибулю з печінкою на олії хвилин 20, постійно помішуючи. Гречку помити, залити склянкою води, відварити. В готову кашу додати смажену з цибулею печінку, разом з олією, в якій вони смажилися. Перекрутити через м’ясорубку. Фарш посолити, поперчити й охолодити.

нетандартні пельменіЗавжди і всім до смаку – червоний борщ з пельменями

3. Пельмені з кальмарами, рисом і зеленим горошком

Інгредієнти: 30 г рису, 300 г м’яса кальмара, 50 г зеленого горошку, зелена цибуля, сіль.

Як приготувати. Рис зварити. М’ясо кальмара і зелену цибулю дрібно порізати. Додати зелений горошок, сіль, змішати.

нестандартні пельменіШвидкий і спрощений варіант приготування пельменів 

4. Печені хліб-пельмені

Інгредієнти: 500 г пшеничного борошна, 220 мл води, 75 мл оливкової олії, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка дріжджів, 300 г фаршу, 30 г маслин без кісточок, 50 г твердого сиру, 1 цибулина, сіль, перець.

Як приготувати. Для тіста змішати борошно, цукор, сіль, дріжджі, 50 мл оливкової олії, залишити в теплому місці на 30 хвилин, щоб підійшло. Тісто має бути пружним і не липким. Цибулю і маслини дрібно порізати, сир натерти. Додати все у фарш, перемішати. Тісто розкачати, порізати квадратами. На кожен квадрат покласти по столовій ложці фаршу, скласти в трикутник, краї защепити, надати форму пельменів. Викласти вироби на змащене деко, змастити їх оливковою олією, випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 40 хвилин.

r118093-copy-copy-copy-copyРізновиди пельменів – манти, равіолі, вонтони, хінкалі

5. Китайські смажені пельмені

Інгредієнти: 300 г свинини, 400 г пекінської капусти, 0,5 ч. ложки цукру, 3 зубки часнику, 1 ч. ложка імбиру, 1 ст. ложка олії соняшникової, 1 ст. ложка олії кунжутної, зелена цибуля, соєвий соус.

Як приготувати: Капусту дрібно порізати. Скласти в посудину, посолити, прижати, дати постояти, щоб пустила сік. Віджати. Цибулю дрібно порізати, імбир потерти. М’ясо перекрутити, додати соєвий соус, перемішати. Часник потовкти, зелену цибулю порізати і змішати з кунжутною олією. Все перемішати з фаршем. Додати крохмаль, поставити в холодильник на годину. В сковорідку налити 2 столові ложки олії, викласти пельмені і смажити 5 хвилин. В сковорідку влити води, щоб вона на половину покрила пельмені. Накрити кришкою і тушити, доки вода не випарується – приблизно 5 хвилин. Накрити пельмені тарілкою і перевернути сковорідку так, щоб вони лежали підсмаженою стороною вверх.

нестандартні пельменіТакож рекомендуємо приготувати борщ з грибними пельменями

6. Ліниві пельмені «Троянди» на тісті з чаю

Інгредієнти: 3 скл. борошна, ¾ скл. молока, ¼ скл. чорного міцного чаю, 1 яйце, м’ясний фарш, сіль, морквина, солодкий перець, часник, олія, сметана.

Як приготувати. Молоко змішати з чаєм, яйцем, сіллю, додати борошно. Борошно підсипати поступово – замісити, дати відпочити, накрити плівкою – і так 4 рази. Тісто розділити на 4 частини, тонко розкатати. Викласти фарш. Завернути в рулет, защепити краї. Порізати на шматочки товщиною в 2 сантиметри. Поставити воду, щоб закипіла, додати перець, лавровий лист, олію, товчений часник. Зробити соус: моркву потерти, як на корейку, перець порізати соломкою, обсмажити все на олії. Додати сметану чи вершки, посолити, поперчити, ще трішки притушкувати. Викласти соус поверх зварених пельменів.

нестандартні пельменіПельмені, приготовані в пароварці – не злипаються і не розварюються

7. Рибна начинка з салом

Інгредієнти: 1,5 кг філе риби, 250 г сала, 1 цибулина, сіль.

Як приготувати. Філе риби, сало і цибулю перекрутити, додати трішки води. Начинити пельмені.

Пельмені у головній ролі: 5 варіантів страв

Виявляється, з готових пельменів можна готувати різноманітні страви. Пельмені можна тушити, смажити, запікати з різними інгредієнтами. Виходить дуже смачно, ситно і цікаво.

нестандартні пельменіГотуючи пельмені – не пересоліть

1. Запіканка з пельменів з сиром

Інгредієнти: 0,5 кг пельменів, 0,5 скл. сметани, 1 скл. томатної пасти, 50 мл олії, 2 цибулини, 4 морквини, 1 ст. ложка гірчиці, 1 скл. горошку, 150 г твердого сиру, спеції – за смаком.

Як приготувати. Пельмені зварити. Цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці. Моркву і цибулю обсмажити на олії, додати томатну пасту, сметану, гірчицю, сіль, перець. Додати горошок, ще 5 хвилин просмажити. Додати пельмені, все змішати, посипати тертим сиром і запекти в духовці хвилин 40.

пельмені поза стандартомТакож спробуйте приготувати ліниву запіканку з пельменів

2.Пельмені під бринзово-часниковою шубою з томатами

Інгредієнти: 50 штук пельменів, 100 г бринзи, 100 г твердого сиру, 1 яйце, 2 помідори, 1 зубок часника, зелень.
Як приготувати. Сир і бринзу натерти. Змішати з часником, яйцем, зеленню. Помідори порізати напівкільцями. Пельмені відварити до напівготовності, викласти у форму для запікання, зверху – помідори і накрити все сирною масою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на хвилин 10.

 

пельмені поза стандартом

3.Пельмені в горщику

Інгредієнти: 1 кг пельменів, 1 л молока, 200 г твердого сиру, зелень, сіль, майонез, чорний перець.

Як приготувати. Пельмені розкласти у горщики. Залити молоком, посолити. Зелень дрібно порізати, розкласти у горщики. Сир натерти і теж розкласти. Зверху – майонез. Закрити кришками і поставити в розігріту до 220 градусів духовку на 25 хвилин. Якщо потрібно, щоб рідини не було, пельмені після вимкнення духовки потрібно ще хвилин 10 там потримати.

нестандартні пельмені9 рецептів приготування страв у горщиках – ТУТ

4. Пельмені в омлеті

Інгредієнти: 10 пельменів, 3 яйця, 50 мл молока, 50 г твердого сиру, сіль, сода.

Як приготувати. Пельмені відварити. Молоко, яйця, сіль і соду (на кінчику ножа) збити. Підсмажити омлет – з одного боку до готовності, з іншого – ледь-ледь. На добре обсмажений бік викласти пельмені. Накрити іншою половиною омлету і присипати тертим сиром. Добре присипати шов, бо коли сир розплавиться, він склеїть омлет. Відправити страву в духовку або мікрохвильову на 5 хвилин. Порізати на порції.

нестандартні пельменіСпеціально для вас: 10 секретів приготування ідеального омлету

5. Пельмені в духовці, запечені з печінкою

Інгредієнти: 900 г пельменів, 300 г печінки, 200 г сметани, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 цибулина, бульйон, вершкове масло.

Як приготувати. Пельмені відварити у воді зі спеціями 2 хвилини. На дно керамічної форми покласти трішки вершкового масла, викласти пельмені. Печінку порізати тонкими смужками. Цибулю дрібно порізати, швидко обсмажити на олії, покласти печінку, посолити і теж швиденько присмажити. Бульйон закип’ятити. Сметану змішати з томатом, додати трішки бульйону. Печінку викласти на пельмені, зверху – соус. Залити бульйоном, поставити в розігріту духовку на 30 хвилин. Подавати страву гарячою.

нестандартні пельменіЩе один варіант смачної страви з духовки – печінкова запіканка з рисом

Ость так, з простих і звичних усім пельменів, виходять креативні, вишукані і незвичні страви. А головне – смачні, поживні і корисні. Тож, готуйте, експериментуйте і смакуйте.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone