П’ять правил як вийти з-за столу, щоб не заважав живіт

Кожного разу сідаючи за святковий стіл, що прогинається від смачних наїдків, ми намагаємося з’їсти все. Або, як кажуть наші співвітчизники, хоча б понадкушувати. Та вже через кілька годин мучимося від здуття живота та докорів сумління: що ж «не те» ми з’їли?


 

На перше – зелені овочі

Складаючи святкове меню подбайте, щоб поряд з гострою і жирною їжею було достатньо овочевих салатів з олією і зелених овочів – клітковина, яку вони містять, заповнить шлунок, створить відчуття ситості і не не дасть з’їсти зайвого.

 

М’ясо – окремо, картопля – окремо

Відчуття у вашому шлунку залежать від того, що і з чим ви їсте. Так, наприклад, м’ясо погано засвоюється з хлібом та іншими борошняними виробами, а яйця – з картоплею і сиром. У результаті їжа перетравлюється дуже повільно. Від цього – важкість і неприємні відчуття в шлунку.

 

Пийте до їжі, а не під час

Коли ви п’єте під час їжі багато рідини, то розбавляєте травні ферменти в шлунку, які потрібні організму для перетравлення. А от випити кілька склянок води з лимоном як мінімум за півгодини до початку трапези – дуже доречно. Це допоможе не відчувати спраги і сприятиме швидшому засвоєнню їжі.

 

Уникайте «довгограючих» продуктів

Іноді травлення може тривати більше доби: наприклад, м’ясо індички може перетравлюватися від 1 до 3 днів! А от легкі продукти, такі як овочі та фрукти, засвоюються за кілька годин. Віддавайте їм перевагу під час застілля.

 

Будьте обережні з молоком та глютеном

Щоб не відчувати після застілля важкості в животі, уникайте молочних та глютенових продуктів. Склад багатьох готових страв часто складно розпізнати, тому не соромтеся поцікавитися у господаря будинку, чи є в складі картопляного пюре молоко або чи є глютен у складі борошна, з якого приготовлені он ті пухкенькі пиріжки.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора