Не варимо, а заварюємо: вибираємо кавоварку

«Ранок починається з кави». Справді, завдяки цьому міцному і ароматному напою прокидається більша частина жителів планети. Усім  відомо, що тільки справжня, зернова кава, а не розчинна, зігріє і подарує бадьорість нового дня. Здебільшого ми звикли пити каву, як то кажуть «на ходу», купивши уже готову у кавовому автоматі, найближчій кав’ярні чи «запаривши» на роботі.  Так, звичайно, це простіше, але чому б не поніжитись кавовим ароматом і смаком у ліжку чи за сніданком з рідними? То ж давайте приготуємо каву вдома!


Без правильної кавоварки тут ніяк не обійтися. Але яку вибрати? Зробити це непросто – існує кілька абсолютно різних типів кавоварок, а методів приготування кави ще більше.  Давайте разом поринемо в дивний і давній світ теорії і практики домашнього приготування смачної кави .

Для приготування кави використовуються декілька типів кавоварок, але в усі часи існує одне правило щодо приготування цього напою: каву не варять (хоч пристрої називаються кавоварками), а заварюють. Бо, як кажуть французи, окріп не дасть відкритися каві у всій своїй ароматокрасі.

11

Традиційна турка чи джезва

Турка  – це найдавніший посудина для приготування кави. Незалежно від тог , що зараз винайдено багато різних пристроїв готування кави, турка все одно користується великою популярністю. Найчастіше в турці готується кава по – східному, тому що саме такий методом напій виходить насиченим, густим і ароматним . У чому ж секрет? А все у тому, що в вузькій горловині посудини мелений кавовий порошок перешкоджає виходу ароматичних речовин з рідини і напій зберігає весь букет кавових зерен.

Турка – це посудина з широким дном, довгою ручкою і вузькою шийкою. Вона може бути будь-якого розміру , але форма завжди зберігається. Найкращою туркою вважається та, у якій особливо вузьке горлечко. Що стосується матеріалу, то найкраща турка – це мідна зі срібним покриттям усередині. Також можна вибирати турку за об’ємом. Виробник ставить на дні цифру, яка позначає кількість чашок.

Приготування кави у турці вимагає особливої уважності. Щоб напій був ароматним, знімати з вогню потрібно в той момент, коли в турці почала підніматися густа повітряна піна. Трохи пропустите момент, і рідина виливається на варильну поверхню. А відмивати забруднення непросто.

Традиційний метод приготування напою в турці, звичайно, має численних прихильників. Але ритм життя, який постійно прискорюється змушує використовувати на кухні прилади-помічники: кавоварки та кавомашини. Виробники побутової техніки пропонують пристрої на будь-який смак та будь-який бюджет. Важливо не помилитися і вибрати потрібний варіант.

motto-net-ua-20225

Спробуйте приготувати 11 рецептів кави, від якої неможливо відмовитись

Французький прес

Це циліндричний кавник, усередині якого розташовується металевий поршень. На дно кавника необхідно засипати каву, залити її гарячою водою і вставити поршень. Коли напій трохи настоїться, поршень потрібно опустити. У процесі руху поршень фільтрує напій, притискаючи до дна кавову гущу. Кавник можна ставити на вогонь і підігрівати в ньому каву.

Головна перевага цієї кавоварки – компактність і відсутність необхідності підключати її до електромережі. Головний недолік – відсутність автоматичного очищення.

french_press

Дізнайтеся про незвичайні кулінарні звички і традиції різних країн

Гейзерна кавоварка

Ця кавоварка складається з посудини, розділеної перегородками, які відокремлюють каву від води. На дно посудини наливається вода. Коли вона закипає, то проходить через каву нагору, в окремий відсік, де охолоджується й конденсується.

Головні переваги кавоварок цього типу – простота і зручність у використанні, а також оптимальне співвідношення ціна-якість. Недолік – відсутність при приготуванні кавової пінки.

gejzernaja-kofevarka-prigotovlenie

За філіжанкою кави подивіться фільми про кухарів: 10 найкращих стрічок – ТУТ

Кавоварка крапельного типу

У спеціальний резервуар заливається вода, де вона нагрівається й проходить по спеціальному контуру. Потім вода краплями стікає в сітчастий фільтр, де знаходиться мелена кава. Проходячи через фільтр, вода набуває смаку й аромату кави. Потім вона стікає в спеціальну посудину, що підігрівається знизу.

Головні переваги крапельної кавоварки – її невисока ціна й наявність підставки з підігрівом. Головний недолік – якість кави. У приготованому напої немає головного делікатесу – кавової пінки. Тому поціновувачі не вважають її справжньою кавою. А ще потрібно замінювати фільтр, якщо він паперовий чи нейлоновий, або ж промивати час від часу, якщо металевий.

coffee_machines_24

Дізнайтеся, які ще продукти, окрім кави, найчастіше підробляють

Еспресо

У цих кавоварках напій готується за допомогою води або водяної пари, які проходять через каву під тиском. Існує два типи кавоварок еспресо: бойлерні та помпові. Перші готують каву за допомогою низького тиску, другі – високого. У кавоварках еспресо можна приготувати капучіно та лате.

Перевага цієї кавоварки – можливість варити найсмачнішу каву, яку так цінують справжні гурмани. Недолік – висока ціна кавоварок такого типу.

maxresdefault

Мобільна кав’ярна: прочитайте поради, як започаткувати свій бізнес

Комбіновані кавоварки

Зазвичай комбіновані кавоварки готують каву за тим же принципом, що й еспресо. При цьому вони мають вбудовану кавомолку. Можна вибрати кавоварку, яка самостійно перемелює необхідну кількість зерен кави, сама її пресує й подає воду під потрібним тиском, після чого відправляє використану каву у спеціальний контейнер. У таких машинах можна внести в пам’ять декілька рецептів кави. Головним недоліком кавоварок такого типу є досить висока ціна ы великий об’єм машини.

maxresdefault-1

Дізнайтеся, чи є в розчинній каві кава

Асортимент кавоапаратів величезний. На прилавках магазинів можна зустріти бюджетний варіант – недорогу краплинну кавоварку, або придбати справжнє диво техніки – кавову машину з автоматичним керуванням. Вибір залежить від особистих уподобань, від кількості і якості напою та вашого бюджету.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора