Маріо Баталі – визнаний майстер італійської кухні

Одним із шеф-кухарів, що можуть похвалитися світовою славою є Маріо Баталі. За версією «Forbes», він заробляє близько трьох мільйонів доларів на рік. Видання також внесло його у рейтинг найкращих кухарів світу. Маріо Баталі нагороджений зіркою Мішлен і є успішним ресторатом.

dc62d

Майбутній шеф народився у США в 1960 році. Його батько ‒ італієць, а мати має англійсько-канадське походження. Як не дивно, але шеф-кухар має диплом бакалавра історії театральних мистецтв. Проте, одразу після університету почав працювати у ресторані відомого англійського ресторатора ‒ Маріо мив посуд. Хлопцеві подобалася робота в ресторані, він багато працював і вдосконалювався, тож скоро покинув посудомийну ванну й став до плити. Піднімаючись кар’єрною драбиною, Маріо Баталі пройшов стажування та практику в ресторанах Парижа.

У 1985 році Баталі почав працювати шеф-кухарем в суші-барі у Сан-Франциско. Згодом працював в Санта-Барбарі в престижному закладі «La Marina». Вже невдовзі багато відомих ресторанів запрошували Маріо до своїх кухонь і готові були платити йому великі гонорари.

У 1989 році Маріо вирішує поїхати до Італії, де проводить три роки, вивчаючи класичну італійську кухню. Саме італійська кухня надихнула Баталі на відкриття власного закладу. Перший ресторан Маріо відкрив у 1993 році. Протягом наступних років Маріо разом з партнерами відкриває ще 4 заклади й значну частину часу приділяє кожному з них.

Mario-Batali-Eataly

У 1998 році ресторан Маріо Баталі «Babbo Ristorante e Enoteca» отримав найвищу відзнаку у світі ресторанного бізнесу ‒ 3 мішленівські зірки. Тож у ньому тепер непросто замовити столик.

New York Times називає ресторани Баталі найкращими в місті. Саме Маріо Баталі приписують популяризацію бальзамічного оцту серед американців. До нього оцет використовували лише як заправку до салату капрезе. Маріо ж почав готувати цікаву заправку з рідини з-під моцарели та бальзамічного оцту.

Нині відомий кулінар живе в Нью-Йорку й улюбленим місцем у будинку вважає винний льох. На сьогодні Баталі є власником близько двадцяти ресторанів італійської кухні, які знаходяться в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Лас Вегасі. Його називають лідером італійської кухні в Нью-Йорку.

Баталі любить експериментувати з кухнями різних країн, вносячи в них італійську нотку. З недавніх пір шеф зацікавився Китаєм. Саме там він відкривав черговий ресторан «Lupa», хоча нема гарантій, що китайський ринок позитивно відреагує на італійську кухню.

Маріо Баталі не тільки знаменитий кухар, але й письменник та телеведучий. Увесь свій кулінарний досвід він передає через книги, вже створивши кілька кулінарних бестселерів. У США Маріо ‒ відомий ведучий різних кулінарних шоу. Також Баталі почав створювати посуд.

Цікаво, що знаменитий кухар недолюблює блогерів, які пишуть про їжу. Шеф називає їх нездарами й дилетантами.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора