І корисна, і смачна: 6 оригінальних рецептів приготування печінки

Advertisment

Печінка надзвичайно корисна для організму людини. Лише той факт, що у ній міститься залізо, яке необхідне для синтезу гемоглобіну, а отже кровотворення, робить цей продукт просто незамінним. Надто – людям, які страждають анемією. У складі печінки одночасно присутні білки, жири і вуглеводи. Зокрема, майже чверть печінки становить вода – більше 70%. Білка – близько 18%, а от жиру зовсім мало – всього 2-4%. Вміст корисних складових у печінці величезний – це і вітаміни груп A, D, E, K, С, В, а також мікро- та макроелементи магній, цинк, калій, кальцій, фосфор, тощо.


Обираємо і готуємо печінку правильно 

печінкаОсобливий рецепт від шефа – теляча печінка від Джулії Чайлд

При термічній обробці корисні властивості печінки не втрачаються. Правильно приготована з печінки страва забезпечує організм денною нормою вітамінів груп А, В, С. Через те, що у печінці мітиться багато білків, цей продукт вважається дієтичним. Існує навіть печінкова дієта, яка дозволяє скинути вісім зайвих кілограмів. Однак лікарі не радять використовувати таку дієту довше двох тижнів.

Цікаво, що користь і навіть смак печінки залежать від віку тварини. Свіжа печінка в ідеалі має бути гладенькою, світло-коричневого або світло-червоного кольору. Якщо її надрізати, розріз має бути вологим, червоно-коричневим.

Перед тим, як купувати печінку, потрібно знати найнеобхідніші правила. Приміром, теляча печінка – світлого червоно-коричневого кольору. Важить вона від одного кілограма до двох з половиною. Страви з цієї печінки рекомендовано солити незадовго до готовності і не перетримувати на вогні, інакше вони будуть жорсткими і втратять значну частину корисних елементів.

6-originalnih-retseptiv-prigotuvannya-pechinki

Рецепт печінкових мафінів – незвично й дієтично 

Відварена печінка прекрасно поглинає жир, саме тому її використовують для приготування паштетів, ковбас, тощо. Також телячу печінку можна тушкувати, смажити, запікати, готувати різні начинки та багато іншого.

Що стосується, власне, яловичої печінки, то вона не така смачна, як теляча. У неї дещо гіркуватий смак і вона не така ніжна. Яловича печінка – темна, червоно-коричнева. Вага її – приблизно 5 кілограмів. Однак при правильному приготуванні ця печінка також є досить смачною. Для цього перед приготуванням її кілька годин потрібно потримати в молоці. Перед приготуванням з печінки потрібно зняти плівку, і лиш тоді вимочувати і приправляти.

Схожою на яловичу печінку є свиняча. Вона також має специфічний смак, дещо гірчить і не є такою ніжною, як теляча. У розрізі вона пориста і зерниста, а важить 1-1,2 кілограм.

Приготувати печінку значно швидше, ніж м’ясо. До того ж, страви з печінки засвоюються організмом людини набагато краще, ніж м’ясні. Але потрібно суворо дотримуватися часу, інакше вона просто стане жорсткою і несмачною, а корисні її речовини просто зруйнуються.

Варити печінку потрібно хвилин 40. Якщо відварювати її не цілою, а шматочками – часу на це потрібно значно менше. Її готовність можна перевірити так: проткнути ножем, має витекти світла рідина, без крові.

Advertisment

печінкаСпробуйте, це смачно: рецепт курячої печінки в клярі

7 простих і надзвичайно смачних страв, які змусять вас полюбити печінку

У світовій кулінарії рецептів страв з печінки просто безліч, тому вибрати кращі з-поміж них направду важко. Однак є багато людей, зокрема діти, які навіть вигляду печінки не можуть терпіти. Тому, як варіант, для них потрібно готувати більш різноманітні та вишукані страви, у яких печінка сприймається значно краще, ніж, приміром просто смажена чи відварена.

1. Запіканка з печінки і картоплі

Інгредієнти: 250 г картоплі, 4 яйця, 100 г печінкового фаршу, 100 г твердого сиру, панірувальні сухарі, жир, сіль.

Як приготувати. Картоплю відварити, очистити, просмажити шматочками на жирові, додати яйця, перемішати. Половину картоплі викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, потім печінковий фарш і накрити картоплею, що лишилася. Зверху посипати сухарями, покласти ще трішки жиру. Готувати страву в духовці хвилин 30. Незадовго до готовності присипати зверху тертим сиром.

печінка
Печінковий пиріг з сиром і рисом – смачно і ситно

2. Печінкові оладки

Інгредієнти: 1 кг печінки, 2 цибулини, 2 яйця, 3 зубки часнику, 3 ст. ложки борошна, сіль, перець, олія, сметана, зелень.

Як приготувати. Печінку і цибулю перекрутити через м’ясорубку, додати яйця, часник, сіль, перець, борошно, перемішати і поставити в холодильник на 3 години. Викладати ложкою на сковорідку і смажити на олії до зарум’янення. Готові оладки викласти у форму для запікання, добре змастити сметаною і присипати зеленню. Форму накрити фольгою і поставити в духовку на невеличкий вогонь на 20-30 хвилин.

печінкаРецепт печінкового торта з печерицями – ТУТ

3. Пудинг з печінкою і грибами

Інгредієнти: 600 г печінки, 100 г розтопленого вершкового масла, 100 г сушених білих грибів, 1 ст. ложка борошна, 1 скл. сметани, 1 цибулина, 6 жовтків, 4 білки.

Як приготувати. Гриби помити, відварити. Печінку порізати великими шматками, покласти в каструлю, додати столову ложку масла, цибулину і трішки води. Тушкувати печінку, доки вона стане світлою. Охолодити, перекрутити через м’ясорубку разом із вареною цибулею, додати 100 г сметани, жовтки і білки, перемішати. Викласти масу в змащену маслом і посипану сухарями каструлю. Накрити кришкою і поставити варити на пару на 3-3,5 години. З маслом, що лишилося, розтерти борошно, додати дрібку солі, півсклянки грибного бульйону, який лишився після відварювання грибів, варити доки маса стене густою, додати сметану. Готовий пудинг порізати на порції, полити соусом.

печінкаТакож спробуйте приготувати дієтичний печінковий паштет у торбинці

4. Печінка, фарширована копченим салом

Інгредієнти: 250 г печінки, 1 цибулина, 1 ст. ложка панірувальних сухарів, 30 г копченого сала, 1 ст. ложка подрібненої петрушки, 2 яйця, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки олії, сіль.

Як приготувати. Сало і цибулю порізати невеликими кубиками. В сковорідку налити олію, додати сало з цибулею, петрушку, панірувальні сухарі, посолити і обсмажити. Додати сметану, яйця, ретельно перемішати і смажити ще 2 хвилини на маленькому вогні. В шматкові печінки зробити глибокий надріз, нафарширувати і обсмажити на олії з обох боків. Перекласти печінку у форму для запікання і пекти хвилин 40 при температурі 180 градусів. Розрізати на шматки і прикрасити петрушкою.

печінкаТеляча печінка в яблучних “горщиках” – ідеальний варіант для смачної і ситної вечері

5. Печінковий паштет з коньяком

Інгредієнти: 1,5 кг печінки, 200 г цибулі, 200 г моркви, 200 г вершків (жирністю 33%), 300 г вершкового масла, 100 г часнику, 200 мл коньяку, 100 мл олії, сіль, перець, мускатний горіх, майоран.

Як приготувати. Печінку добре очистити, порізати великими шматочками і обсмажити кілька хвилин на олії. Моркву і цибулю дрібно порізати, трішки обсмажити на олії. Додати мускатний горіх, часник, коньяк. Постійно помішуючи, тушити овочі, доки випарується коньяк. Додати печінку, тушити до готовності. Коли печінка трішки схолоне, збити її у блендері та перетерти через дрібне сито. М’яке вершкове масло збити блендером і додати до печінки. Викласти паштет у змащену олією форму для запікання і випікати при температурі 180 градусів 35 хвилин. Паштет охолодити і поставити в холодильник на дві доби.

печінкаТакож вам неодмінно прийде до смаку ніжний паштет із курячої печінки

6. Лаваш із печінкою

Інгредієнти: 100 г печінки, 2 квадратних листки лаваша, 2 картоплини, 1 морквина, 2 яйця, 100 г плавленого сиру, спеції.

Як приготувати. Печінку очистити від плівки, вимочити в молоці, разом з морквою перекрутити через м’ясорубку, обсмажити на олії. Картоплю потерти на дрібній тертці, обсмажити на олії і запекти з одним яйцем, як омлет. Яйце відварити, охолодити. Розстелити лаваш, умовно розділити його на частини, на одну з яких викласти подрібнене яйце, картопляний омлет, печінку і натертий сир. Згорнути рулетом. Інгредієнтів має вистачити на 2 лаваша. Поставити рулети в холодильник мінімум на 3 години. Порізати шматочками.

печінкаПриготуйте ще домашню печінкову ковбасу

7. Салат з печінкою і морквою по-корейськи

Інгредієнти: 120 г моркви по-корейськи, 250 г курячої печінки, 70 г твердого сиру, 3 яйця, 2 ст. ложки майонезу, сіль, перець, зелень.

Як приготувати. Печінку відварити до готовності в солоній воді. Яйця відварити. Печінку і яйця порізати невеликими кубиками, сир потерти на великій тертці. Все змішати, додати спеції, майонез.

печінка
Рецепт печінкового салату з мандариками – оригінально, смачно і ситно

Як бачите, страв з печінки дійсно багато. Усі вони прості і легкі у приготуванні. Але – направду смачні, що вже аж просто зараз кортить посмакувати котроюсь із них. Тож, гайда купувати печінку. Головне, щоб вона була екологічно чистою та максимально свіжою. В такому випадку страви з неї будуть не просто смачними, а й поживними і корисними.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest9Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+3Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone