Гордон Рамзі й страви, приправлені лайкою

Першим шотландцем, який удостоївся трьох зірок Мішлен став Гордон Рамзі. Сьогодні він – відомий телеведучий кількох популярних шоу та успішний власник та шеф-кухар багатьох ресторанів (понад 30). Гордон Рамзі – володар 12 зірок Мішлен і славиться особливо суворою манерою управління персоналом. Критики жартують, що імідж Гордона Рамзі більше підійшов би рок-зірці, а не шеф-кухареві. Він безбожно лається в ефірі своїх знаменитих телешоу, не на жарт лякаючи тих, з ким працює. Проте, цей кулінарний хуліган і скандаліст одружився на шкільній вчительці, став батьком чотирьох дітей і написав не одну книгу.


11-gordon-ramsay.w1200.h630.2x

Відеокурс елементарної кулінарії від Гордона Рамзі 

Один з геніїв сучасної кулінарі народився у 1966 році в містечку Джонстоун в Шотландії, згодом переїхав з батьками на батьківщину Шекспіра ‒ у Стратфорд-на-Ейвоні, що у Великобританії. Батькові майбутнього відомого шефа не подобалось захоплення сина й він намагався «вибити дурниці з голови». Натомість інше зацікавлення малого йому припало до душі ‒ футбол. У 12-річному віці малий Рамзі грав за міську команду й подавав великі надії у спорті. Якби не серйозна травма коліна, можливо, ми б знали Гордона Рамзі відомим футболістом, а не шеф-кухарем.

238

Як готувати смачно й економно: відео-урок від скандального шефа

В коледжі Рамзі вивчав менеджмент готелів та ресторанів. У 21 рік він вже точно знав, якій справі присвятить життя. Якось 21-річному парубку за збігом обставин довелося виконувати обов’язки шеф-кухаря протягом двох тижнів у одному маленькому ресторанчику. Будучи максималістом, Гордон викладався на повну: багато годин проводив за плитою й приділяв особливу увагу кожній тарілці, яку «випускав у зал». Саме на кухні того маленького ресторанчика Рамзі закохався у кулінарію.

maxresdefault

ТУТ Гордон Рамзі розповідає, як смачно приготувати овочеві страви

Згодом Гордон Рамзі працював у престижних ресторанах під керівництвом знаменитих кухарів того часу: Марко П’єра Вайта, відомого своїм вибуховим темпераментом, Альберта Ру, французів Гі Савоя і Жоеля Робюшона. Припускають, що свою подекуди брутальну й прямолінійну манеру спілкування з підлеглими Рамзі успадкував саме від кулінарів-наставників. Проте, очевидно, що це лише частина іміджу телезірки, адже за статистикою, із закладів Рамзі з 1993 року звільнилося лише 15% персоналу.

maxresdefault (1)

Любите прянощі? У цьому відео Гордон Рамзі навчить, як використовувати їх у різних стравах

У 1998 році у Лондоні Рамзі відкрив свій перший ресторан, що поклав початок справжній кулінарній імперії шефа й став першим закладом у Великобританії, що отримав 3 мішленівські зірки. Книги, що вийшли з-під пера Рамзі стали кулінарними бестселерами. Проте справжню славу шеф-кухарю принесли телешоу, зокрема «Пекельна кухня», «Кошмари на кухні» та «The F-Word», де у назві обігрується пристрасть Рамзі до міцного слівця. Концепція усіх телешоу дуже проста: їжа плюс цинізм і лайка Рамзі.

Проте, не можна вважати, що слава Рамзі ‒ лише наслідок епатажного іміджу. Щоб досягнути вершин, Гордон Рамзі багато працював й вдосконалювався. Одним із принципів шеф-кухаря є: зроби сьогодні краще, ніж учора.

Також Рамзі розробив власну кулінарну теорію, згідно з якою готувати потрібно тільки з сезонних та місцевих овочів й фруктів, свіжого м’яса та риби. Шефові не подобаються складні страви з великою кількістю інгредієнтів. А ще він шульга й не визнає вегетеріанства.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone