Геніальні назви простих страв

Як часто вам доводилось розкривати меню кафе чи ресторану, бачити там назви страв, які не просто важко вимовити, а годі й прочитати. Особливо незручно у ситуації, коли ви обідаєте не наодинці, і партнер навпроти знає, або принаймні вдає, що знає усі ці назви. Насправді усе геніальне — просто. Спробуємо вам це довести.


Санте

суп санте

Якщо у переліку перших страв ви побачили витіювату назву «санте» – не лякайтеся. Насправді це звичайний суп французької кухні з великою кількістю зелені. Серед інгредієнтів, які кухар покладе у санте, – щавель або шпинат, картопля, вершкове масло, сметана, ріпчата цибуля, посічене листя салату і вершки. Ось і увесь секрет цього кольорового супу.

Спробуйте приготувати сирний суп з перцем і куркою

Брізоль

брізоль

Ще одна назва страви французької кухні — брізоль. У перекладі з французької це слово означає «обсмажений в омлеті». Тому це швидше спосіб приготування, аніж страва. Спочатку зі збитих яєць з борошном та молоком смажать тонесенькі млинці,  вже потім загортають у них будь-яку начинку – від риби чи м’яса до сиру або ягід.

Айолі

айолі

Айолі — це південно-французький соус, або по-простому часниковий майонез. Його найчастіше подають до м’ясних страв або до картоплі фрі. Але на півдні Франції цей соус подають ще й до крюдіте. Ще одна назва страви, яку в українських ресторанах французької кухні не інтерпритують. Крюдіте – це дошка, на якій викладені сирі шампіньйони, артишоки, цвітна капуста та цибуля. Спочатку це все потрібно вмочувати в соус, а тоді класти до рота.

Гефілте фіш

гефілте фіш

Якщо ви коли-небудь готували або куштували фаршировану рибу, насправді ви їли гефілте фіш, страву єврейської кухні. З ідиш назва «гафілте фіш» дослівно перекладається як «фарширована риба». В оригінальній страві за основу беруть короп, або ж щуку.

Спробуйте приготувати рибу запечену під сиром

Парфе

парфе

Парфе — це вершки, збиті з цукром з додаванням ванілі та заморожені. Звичайний десерт французької та віденської кухні, який, знову ж таки, змушує розгубитись, хоча насправді все просто.

Читають на Їсти: Заморожений коктейль — ідеальний спосіб охолодитися влітку

Птіфур

птіфур

Птіфур — дрібне печиво різної форми з бісквітного тіста з різною начинкою. Ще один представник французької кухні. Коли ви купуєте в магазині коробку печива різної форми і з різноманітною начинкою, але з однаковою основою — бісквітним тістом, знайте: ви купуєте птіфур.

Брауні

Брауні

Блауні – це звичайний шоколадний пиріг, в основі якого бісквітний корж із додаванням какао. Родом цей темно-коричневий пиріжок із Сполучених Штатів. А вже винахідливі французи та італійці доклали до нього своїх кухарських рук – часом у брауні додають ягоди або горіхи, змащують абрикосовим джемом або просочують шоколадним ганашем – шоколадним кремом.

Як бачимо, усе насправді просто. Таких назв існує дуже багато, але це не означає, що за голосною назвою не ховається банальна смажена картопля чи котлета.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора