Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

У нормандському місті Вімутьє стоїть пам’ятник селянці Марі Арель за винахід сиру камамбер. Французи пишаються нею, як українці пишаються Роксоланою. Безумовно, у світі цінуються і голландські, і швейцарські, англійські та італійські сири. Але коли розмова заходить про сири з душею, то майже першими згадуються сири французькі, адже вони – особливі.


Існує безліч легенд щодо того, як з’явився унікальний і відомий на весь світ сир камамбер (Сamembert) – твердий зовні і м’який та ніжний усередині. Безперечним фактом є лише те, що батьківщина камамбера – Нормандія. Не обійшлося без участі жінки. А як відомо, все, чого торкається жіноча рука, набуває особливого змісту і смаку.

Рецепт сиру як плата за добре серце

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

Прочитайте також про таємницю винахідника знаменитого салату – Люсьєна Олів’є.

Подейкують, все почалося в 1789 під час Великої Французької Революції, коли змінювався політичний режим і багато нескорених були піддані гонінням і навіть стратам. Монах Шарль Жан Бонвуст був одним із тих бунтівників, які відмовлялися приймати режим нової республіки. Він утік зі столиці і вирушив до Нормандії, в село Камамбер, де його прихистила на свій страх і ризик проста молочниця Марі Арель.

У місті Марі Арель знали майже всі. На своїй фермі вона варила сири. Шарль Жан Бонвуст, спостерігаючи за працьовитістю Марі, вдячний за її доброту, розкрив їй рецепт приготування абсолютно нового й унікального сиру – твердого зовні і м’якого всередині, який знали лише в середовищі монахів і тримали в суворому секреті.

Назву сиру підказав імператор Наполеон III

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

Про українця, який навчив Європу пити каву, – читайте тут.

А свою назву «камамбер» сир отримав завдяки імператору Наполеону III. Кажуть, коли імператор приїхав до Вімутьє на відкриття залізниці від Парижа до нормандського узбережжя, Марі та її чоловік піднесли йому кошик зі своїми фірмовими сирами. Імператор нібито запитав у селянки, де роблять такий чудовий сир. Марі сказала, що його виробляють на її батьківщині, в місті Камамбер, на що Наполеон III відповів: «Тож відтепер ми будемо називати його камамбером».

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

Читайте про японського винахідника локшини швидкого приготування.

З часом сир полюбився всьому королівському двору, а онук Марі Арель став постійним постачальником камамбера для його імператорської величності.

У 1890 році відбулася ще одна важлива подія. Інженер М. Рідель придумав коробочку для камамбера з найтоншої фанери – саме в такій упаковці сир дійшов до прилавків сучасних магазинів.

Камамбер в цій упаковці краще зберігався, його можна було перевозити на далекі відстані, не боячись пошкодити форму. Таким чином цей сир став потихеньку завойовувати весь світ.

Пам’ятник молочниці від вдячних гурманів

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

На початку ХХ століття якийсь американський лікар, який рекомендував своїм пацієнтам, що страждають від гастриту, включити в свій щоденний раціон камамбер, вирішив поставити цьому сиру пам’ятник у тому місті, де його виробляли. Коли ж він приїхав до Нормандії, то перерив усі архіви. Кажуть, так і стала відома історія селянки-сироварки Марі Арель.

Завдяки цьому лікарю в 1928 році на центральній площі міста Вімутьє відбулося урочисте відкриття пам’ятника Марі Арель, а ім’я дівчини стало добре відомо знавцям і любителям сиру.

До речі, існує й інша легенда виникнення камамберу, за якою та ж таки молочниця Марі Арель сама винайшла рецепт унікального сиру, а оскільки була вона жінкою веселою та дотепною, то назвала свій смачний винахід на честь веселого капрала Камамбера – героя французької дитячої казочки.

Шедевр Сальвадора Далі зі смаком сиру

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер_Далі

Для художника Сальвадор Далі камамбер став справжнісінькою музою. У своїх мемуарах епатажний митець стверджував, що образ знаменитих «м’яких годинників» у картині «Постійність пам’яті» йому прийшов саме в момент дегустації цього сиру.

Сьогодні камамбер знають у всьому світі. Його подають на стіл, як закуску, кладуть у багети і бутерброди, запікають під медом і фруктами, їдять з вином.

Довідка для сирних гурманів

Французька молочниця, що нагодувала світ сиром камамбер

Які ж якісні критерії дозволяють споживачеві бути впевненим, що перед ним справжній камамбер (сamembert)? Знавці-гурмани відрізняють його з-поміж інших за м’якою, ніжною, злегка підсоленою сирною масою.

Колір – від білого до вершково-жовтого. Поверхня – з м’яким шаром білої плісняви зі вираженим грибним смаком. Форма – плоска, циліндрична, діаметром від 10,5 до 11 см.

Виробляється камамбер тільки зі сквашеного коров’ячого молока. У 100 г повністю зневодненого продукту міститься не менше 45 г жиру. Загальна маса сухої матерії не повинна перевищувати 115 г на виріб. Мінімальна вага сиру не менше 250 г.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора