Секрети приготування копченої домашньої ковбаси | Рецепт у духовці

Дізнайтеся про секрети приготування домашньої ковбаси у духовці. Як замаринувати м’ясо для копчення? Пропонуємо рецепти: гуцульська ковбаса з рисом, на сковороді, домашня рублена в духовці, з свинини та телятини, запечена з фаршу, в фользі без кишок, куряча в рукаві, в мультиварці, копчена, українська холодного копчення,на вишневих гілках. Ми розповімо як і з чого роблять домашню ковбасу і скільки часу вона печеться.

Пам’ятаєте, як бабуся виймала з печі ароматні кільця домашньої ковбаси? Тоді у хаті було справжнє свято. Чому б вам не зробити свято для себе та своєї сім’ї, використавши наш рецепт? Необхідні продукти можна купити. А якщо нема печі, то підійде і духовка.

Секрети та технологія приготування домашньої ковбаси

Секрети та технологія приготування домашньої ковбаси

Основою приготування домашньої ковбаси, звісно ж, свиняче м’ясо та сало, рідше використовується лівер. Технологія приготування ковбаси не така вже й складна, все що потрібно – очищені свинячі кишки, м’ясний фарш, спеції і термообробка. Секрет приготування ковбаси у самому замішуванні.Ідеальний спосіб, з’єднувати м’ясо різних видів, наприклад, лопатка, ошийок, м’ясо з ребер, при цьому, видаляючи всі прожилки і плівки.

Ще один секрет, доливайте воду під час замішування. Фарш не повинен бути рідкий, або навпаки – густий. Краще все таки м’ясо подрібнювати ножем. Пам’ятайте, чим довше ви замішуєте, тим смачніша буде ковбаса. Якщо ви збираєтеся її коптити, а не запікати в духовці, тоді ні в якому разі не проколюйте голкою, інакше весь сік витече. Адже коптиться вона у підвішеному стані.

1. Домашня рублена ковбаса в духовці з свинини та телятини

 Домашня рублена ковбаса в духовці з свинини та телятини

Щоб домашня ковбаса не лопнула і не потріскалась, перед запіканням проткніть її у кількох місцях голкою. Якщо у вас немає спеціальної насадки для м’ясорубки, використайте звичайним горлечком, відрізавши його від пластикової пляшки. Щоб ковбаса вийшла соковита та м’яка, додайте трішки води у рублений фарш, після чого потрібно ретельно його вибити.

Вживати можна і в гарячому і в холодному вигляді. Обов’язково приготуйте цю смачну страву на Різдво, Великдень чи будь-яке інше свято.

Інгредієнти для рубленої ковбаси з гірчицею

  • 3 кілограми свинини

  • 1 кілограм яловичини або телятини

  • 700-800 грамів свинячого сала

  • 1 чайна ложка цукру

  • сіль за смаком

  • чорний мелений перець

  • жменя гірчиці у зернах

  • свинячі кишки

Спробуйте ще рецепт ліверної ковбаси.

Як приготувати домашню ковбасу в духовці

  • М’ясо порубати маленькими шматочками, сало – дрібними кубиками.
  • Посолити усе до смаку й поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Мішати бажано довго, щоб рублений фарш, як тісто, почав відставати від рук.
  • Наприкінці всипати помиту гірчицю і знову вимішати.
  • Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте його – і будете знати, чи потрібно досолювати.
  • Готовим фаршем з допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки  для ковбаси начинити кишки.
  • Ковбаси викласти на дека і спекти у духовці.
  • Ставити ковбасу у гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до температури 100 градусів і поставте деко з ковбасою. Тепер нехай духовка розігрівається до 180-200 градусів.
  • Випікати приблизно 40 хвилин.

Рецепт “копчених” курячих стегенець в цибулинні.

2. Гуцульська домашня ковбаса з рисом “Гурка” на сковороді

Гуцульська ковбаса – один із свинних делікатесів, яку готують з різних начинок: легень, печінки, язика, шкварок, відварених круп чи рису, з додаванням різних приправ. Іноді до фаршу, додають смажену кров, яку подрібнюють через м’ясорубку. Ковбаски повинні нагадувати великий огірок, не дарма”гурка” зі шведської, означає “огірок”.

Приготувати домашню ковбасу залиту смальцем, можна і в духовці, тоді вона буде менш жирною. Для пікантності додають часник або зерна гірчиці. Подавати можна з картопляним пюре та свіжими або квашеними овочами. Чудовий варіант на святковий стіл.

Інгредієнти для ліверної ковбаси

  • Свинячий лівер:
    1 серце

  • 1 язик

  • 200 г. печінки

  • 500 г. легень

  • 500 г. свинячого м’яса

  • 1 скл. рису

  • 5-6 цибулин

  • Тонкі кишки

  • Смалець

  • Сіль, перець

Рецепт ковбаси в домашніх умовах.

Приготування гуцульської гурки на сковороді

  • Лівер відварюємо в солоній воді, пропускаємо через м’ясорубку з великими отворами.
  • М’ясо теж відварити і порубати. Додати до фаршу з ліверу.
  • Рис зварити у рідині, в якій варились нутрощі. Цибулю подрібнити та обсмажити на смальці.
  • Рис з цибулею додати до фаршу та ретельно перемішати. Посолити та поперчити.
  • Кишки начинити готовим фаршем. Перев’язати нитками.
  • Проварити ковбаски протягом 10 хвилин.
  • Після чого, обсмажити на сковорідці, заливши смальцем.

3. Запечена ковбаса з фаршу у фользі без кишок

Якщо немає часу та бажання возитися з кишками, можна приготувати запечену домашню ковбасу і без них, з допомогою фольги, замінити її можна харчовою плівкою або кулінарним рукавом. Знімати фольгу, рекомендуємо перед подачею.

Зберігати в холодильнику потрібно у фользі, щоб продукт не обвітрився. Пікантності надасть часник, коньяк та спеції, а сало – соковитості, щоб не було відчуття ніби ковбаса сушена. Вона не лише смачна, а й корисна, адже виготовлена з якісних та натуральних продуктів.

Інгредієнти для ковбаси з фаршу у фользі

  • 1, 3 кг. свинячої вирізки

  • 200 г. сала

  • 1 цибулина

  • 3-4 зубчики часнику

  • 2 ст. л. коньяку

  • Сіль, паприка, чебрець, суміш перців

Спробуйте, рецепт домашньої ковбаси з печінки.

Приготування домашньої ковбаси без кишок

  • М’ясо з цибулею і часником перемолоти на м’ясорубці.
  • Дрібно нарізати сало і додати до фаршу (можна теж пропустити через м’ясорубку), сіль, спеції та коньяк. Перемішати і залишити маринуватися.
  • На столі розкласти фольгу. Викладати готовий фарш, формуючи ковбаски. Тепер кожну замотуємо і скручуємо кінчики.
  • Викласти на деко або пергаментний папір.Готувати 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.

4. Домашня куряча ковбаса в рукаві в мультиварці

 Домашня куряча ковбаса в рукаві в мультиварці

Курячі ковбаски підійдуть до будь-якого гарніру, і можуть слугувати в якості закуски, їх можна готувати не лише на великі свята, такі як, Великдень, Різдво, а й на кожен день. Адже готувати домашню ковбасу в мультиварці легко та швидко. Можна використовувати й для бутербродів для сніданку чи на обід. Якщо у вас немає мультиварки, можете приготувати страву в каструлі, у воді.

Порада від Їсти: Готову ковбасу покладіть на кілька годин в холодильник, після чого зніміть плівку та обсмажте на сковорідці до золотистої скоринки.

Інгредієнти для курячих ковбасок в рукаві

  • 350 г. курячого філе

  • 400 г. курячих стегенець

  • 2-3 зубчики часнику

  • 2 ст. л. соєвого соусу

  • Сіль, перець, спеції

  • 1 ст. л. сметани

  • 1 ст. л. домашнього майонезу

Приготуйте, ковбасу з курятини в духовці.

Приготування ковбаси в мультиварці

  • Філу курки перемолоти на м’ясорубці.
  • Стегна відділити від кісток і порізати дрібними шматочками.
  • Додати сіль, перець , спеції, соєвий соус та перемішати.
  • З’єднайте сметану та майонез, подрібніть часник, додайте все до м’яса. Фарш перемішати і вибити.
  • Рукав для запікання порізати прямокутниками. На плівку викласти частину фаршу та щільно змотати, сформувавши ковбаски. Краї закрутити та зав’язати товстою ниткою.
  • Сформовані курячі ковбаски покласти в чашу мультиварки. Готувати на пару приблизно 1 годину.

5. Українська ковбаса холодного копчення на вишневих гілках

Українська ковбаса холодного копчення на вишневих гілках

Копчена ковбаса на вишневих гілках надзвичайно смачна, і точно сподобається вашим гостям. Домашнє коптіння ніколи не передбачає хвойних дерев та берези. Якщо м’ясо сухе, то краще додайте трішки сала. Такий продукт може зберігатися в холодильнику до 2 років. Свиняча ковбаса чудово зберігається

Вживати можна й в холодному вигляді, збудь-яким гарніром або просто з шматочком чорного хліба та зеленою цибулею. Краще смакуватиме через добу після приготування, так як м’ясо повністю промаринується спеціями.

Інгредієнти для копченої ковбаси на вишневих гілках

  • 5 кг жирної свинини

  • 1 головка часнику

  • Очищені свинячі кишки (приблизно 7 м)

  • 100 г. насіння

  • 2 ч. л. цукру

  • 100 г води

  • Сіль, перець

Пропонуємо приготувати справжню українську домашню ковбасу.

Приготування української ковбаси на дровах

  • М’ясо подрібніть ножем на маленькі частинки. Посоліть, поперчіть. Додайте насіння гірчиці і перемішайте.
  • До м’яса додайте подрібнений часник та трохи цукру. Залишіть м’ясо на 24 години маринуватись.
  • Ретельно промийте свинячі кишки холодною водою.
  • За допомогою м’ясорубки та спеціальної насадки, начиняємо кишки рубаним фаршем. Начиняти потрібно якомога щільніше.
  • Краї ковбаси зав’яжіть ниткою один з одним.
  • Коптити потрібно підвішеними на палицях. Викласти кільця відстанню 2-3 см. Покладіть на бочку і закрийте мішковиною.
  • Спочатку прогріваємо ковбасу, потім підтримуємо легке тління з димом. Використовуючи вишневі дрова.
  • Таким чином, коптимо протягом 7 днів. (можна робити перерви на ніч).

Спробуйте, рецепт бастурми з курячого філе.

Як замаринувати м’ясо для копчення? 

Таким маринадом можна користуватися для будь-якого виду м’яса. На 5 кг м’яса для сухого нам знадобиться 2 л води і 170-200 г солі. Вливаємо воду в каструлю, додаємо спеції: лавровий лист, духмяний та чорний перець, коріандр, гвоздику, часник та трішки цукру. Доводимо до кипіння і тримаємо на малому вогні ще 5 хвилин для більшого аромату. Потім повністю охолоджуємо, обов’язково заливати холодним маринадом.Тримаємо в рідині приблизно 7-10 днів, залежності від розміру шматка. Обов’язково перевертаємо двічі на день. Після маринування, слід промити м’ясо під проточною водою. Температура зберігання не повинна перевищувати 5 °С.

Скільки печеться домашня ковбаса? Все залежить від технології приготування. Якщо ви запікаєте ковбасу з курячого філе в мультиварці, духовці чи в каструлі, процес займе приблизно 1 годину. Якщо ж це свинина чи телятина запечена в духовці, вистачить 40 хвилин. Гуцульська ковбаса готується приблизно 10-15 хвилин, після чого рекмендується обсмажити її на сковорідці. Що стосується копчення, то гаряче займає 2-3 години, а от холодне, може затягнутись до 7-8 днів.

Можна ще приготувати сиро-в’ялену полядвицю.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора