Болгарський перець: користь та шкода

Болгарський перець дуже багатий на вітамін С, за його вмістом овоч не поступається лимону та чорній смородині. Аби задовольнити добову потребу людини у вітаміні С, достатньо з’їсти 30-40 грамів солодкого перцю. Цікаво, що вітамін не руйнується у зірваних плодах протягом 80 днів. А найбільше корисних речовин міститься біля плодоніжки, якраз цю частину під час чищення, зазвичай, зрізають.

Як культура перець став відомий після відкриття Америки, згодом його почали вирощувати у Іспанії, Італії й, звичайно ж, Болгарії. До України ця культура потрапила саме з Болгарії у ХІХ столітті. Нині болгарський перець ‒ популярний продукт у кухнях багатьох країн світу. Його вживають у сирому вигляді, печуть, маринують, фарширують та тушкують.

Солодкий перець штучно виведений від гострого стручкового перцю. Окрім вітаміну С, болгарський перець містить також органічні кислоти, мінеральні солі, легкозасвоювані вуглеводи, клітковину, крохмаль і пектинові речовини.

Залежно від сорту та стадії дозрівання плоди перцю можуть мати зелений, червоний, жовтий, оранжевий чи фіолетовий колір. Найбільше вітамінів та корисних речовин міститься у червоних перцях. Зелений колір плоду вказує на його недостиглість, хоча за смаком зелений перець солодший за червоний. Жовтий та оранжевий перець є найбільш соковитим.

Сезон дозрівання перцю ‒ осінь. Саме у цю пору найкраще купувати цей овоч. Перець, що виріс на полі, а не в теплиці, містить набагато більше поживних речовин. Також варто зважати на те, що перець входить у десятку продуктів з найбільшою кількістю пестицидів, оскільки має схильність до їх накопичення. Найбільша обробка пестицидами відбувається при вирощуванні перцю у теплицях.

ec8f7397bd399e408ce020112cc6665e

Болгарський перець корисний для хворих на авітаміноз, недокрів’я, депресію та цукровий діабет. Вживання цього продукту сприяє зміцненню кровоносних судин та запобіганню утворення тромбів. Червоний перець вважається хорошим антиоксидантом, також він містить велику кількість лікопіну, що запобігає утворенню ракових клітин.

Щоденне вживання перцю поліпшує обмін речовин, знижує рівень холестерину, виводить з організму шлаки та токсини. Болгарський перець низькокалорійний (30 ккал/100 г), тому його можна включати до дієтичного харчування.

Разом з тим, варто зважати, що солодкий перець не варто вживати при важких формах стенокардії, гіпертонії, порушеннях серцевого ритму, виразках органів травлення, гастриті, хронічних захворюваннях нирок та печінки, безсонні та епілепсії.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone